Clătite cu brânză și cu carne

-
Săptămâna trecută s-a creat un mic curent de pofte când am anunțat că, împreună cu prietenul Dragoș, ne-am hotărât să facem 100 de clătite. Și le-am făcut - 102 fix. O parte le-am făcut la cuptor, cu brânză, o altă parte tot la cuptor, cu carne și restul clasic, cu dulceață. Aceasta e povestea celor cu brânză și a celor cu carne.
Ingrediente (pentru 20-25 de clătite)
- 500 gr făină
- 1 ou
- 2 linguri rase de zahăr
- 1 jumătate de cană de lapte
- apă
- 2 picături de esență de vanilie
Ingrediente pentru umplutura de brânză (pentru 20-25 de clătite)
- 400 gr telemea de oaie
- 3 ouă
- 2 linguri mărar uscat
- piper
- 2 linguri de smântână
- 50 gr cașcaval
Ingrediente pentru umplutura de carne (pentru 20-25 de clătite)
- 100 gr carne de vită tocată
- 100 gr carne de porc tocată
- cimbru uscat
- 2 ouă
- 2 linguri de smântână
- 50 gr cașcaval
Rețetă
Mai întâi, am făcut aluatul de clătite. Făina se amestecă cu un ou (da, în poză sunt 2 ouă, dar noi am făcut 100 de clătite, nu 20-25)
Am pus apoi laptele și esența de vanilie, am amestecat bine cu telul. După care am adăugat apă, câte o cană, amestecând într-una, până când compoziția a căpătat consistența unei vopsele. Adică nu e nici prea groasă, nici prea apoasă. Dacă devine prea groasă, mai puneți un pic de apă. Dacă, dimpotrivă, e prea subțire, mai adăugați un pic de făină. Și amestecați bine. Sfat: dacă folosiți apă minerală, cu bule adică, clătitele vor ieși mai pufoase.
Într-o tigaie unsă cu ulei, am turnat cu polonicul din compoziție, câte puțin, apoi am înclinat tigaia astfel încât să se formeze o peliculă uniformă.
Când clătita se rumenește, se întoarce pe partea cealaltă.
Și tot așa, până se termină compoziția (fun fact: 100 de clătite, la 2 tigăi, durează cam 4 ore jumătate. Evident, 20 durează mult mai puțin).
Când clătitele au fost gata, am ras într-un castron telemeaua. Peste ea am spart 2 ouă și am amestecat.
Am adăugat apoi mărarul uscat și am amestecat iar.
Apoi, pe clătita întinsă am pus o lingură din amestecul de ou și brânză.
I-am răsucit marginile către interior
Apoi am rulat-o, ca pe o sarma.
La cele cu carne, eu am folosit carnea rămasă de la pelmeni, în care am adăugat un ou, cimbru și piper. Pe lângă cimbru, puteți pune orice alte mirodenii. Sfat: e bine ca înainte de a umple clătitele cu amestecul de carne, să-l prăjiți într-o tigaie, cu foarte puțin ulei, până carnea este făcută. În acest fel, clătitele vor fi ținute mult mai puțin la cuptor, în final.
La fel, am pus câte o lingură de carne pe mijlocul clătitei, apoi le-am rulat ca pe cele cu brânză.
La final, le-am pus în două vase termorezistente, în straturi.
Pentru fiecare vas, am amestecat bine un ou cu două linguri de smântână - un "sos" pe care apoi l-am turnat în cele două vase, peste clătite (și peste cele cu brânză, și peste cele cu carne)
Apoi am ras niște cașcaval, tot așa, în ambele vase.
După care le-am dat la cuptor. Pe cele cu brânză vreo 10 minute, la foc mediu, pe cele cu carne mai mult, la foc mic - să nu se ardă și totuși carnea să nu rămână crudă.(asta dacă n-ați prăjit compoziția de carne înainte, cum ziceam mai sus)
Și cam asta am făcut noi cu cele 100 de clătite. 102, mai exact. Poftă bună :)

de asta pot spune ca am mancat. E foarte foarte buna. Foarte buna reteta.
da... nu zic, pentru cei pasionati de asa ceva merge, in eu stiu ca, claritete is cele mei bune cu finety:D
data viitoare incercam sa trecem bariera de 500 de bucati.
Cu br
Clatitele arata foarte bine trebuie sa mai fac si eu.Cele mai bune sunt cu branza,fineti,si dulceata. Dupa gustul meu.
ei bine, pot sa va zic ca le-am testat in urma cu 2 zile, exact cum scrie aici:)) sunt bestialeee
mi se par splendite voi incerca sper sa iasa bune ca sint inconjurata de gurmanzi,multumim frumos pentru retete!!!!!!!!!!!!
Au fost delicioase!!!(desi am scimbat f. putin reteta)