Clătite cu brânză și cu carne

31.08.2010 8 comentarii
  1. Săptămâna trecută s-a creat un mic curent de pofte când am anunțat că, împreună cu prietenul Dragoș, ne-am hotărât să facem 100 de clătite. Și le-am făcut - 102 fix. O parte le-am făcut la cuptor, cu brânză, o altă parte tot la cuptor, cu carne și restul clasic, cu dulceață. Aceasta e povestea celor cu brânză și a celor cu carne. 

    Ingrediente (pentru 20-25 de clătite)

    • 500 gr făină
    • 1 ou
    • 2 linguri rase de zahăr
    • 1 jumătate de cană de lapte
    • apă
    • 2 picături de esență de vanilie

    Ingrediente pentru umplutura de brânză (pentru 20-25 de clătite)

    • 400 gr telemea de oaie
    • 3 ouă
    • 2 linguri mărar uscat
    • piper
    • 2 linguri de smântână
    • 50 gr cașcaval

    Ingrediente pentru umplutura de carne (pentru 20-25 de clătite)

    • 100 gr carne de vită tocată
    • 100 gr carne de porc tocată
    • cimbru uscat
    • 2 ouă
    • 2 linguri de smântână
    • 50 gr cașcaval

    Rețetă

    Mai întâi, am făcut aluatul de clătite. Făina se amestecă cu un ou (da, în poză sunt 2 ouă, dar noi am făcut 100 de clătite, nu 20-25)

    Clatite cu branza si carne - faina se amesteca cu oul

    Am pus apoi laptele și esența de vanilie, am amestecat bine cu telul. După care am adăugat apă, câte o cană, amestecând într-una, până când compoziția a căpătat consistența unei vopsele. Adică nu e nici prea groasă, nici prea apoasă. Dacă devine prea groasă, mai puneți un pic de apă. Dacă, dimpotrivă, e prea subțire, mai adăugați un pic de făină. Și amestecați bine. Sfat: dacă folosiți apă minerală, cu bule adică, clătitele vor ieși mai pufoase.

    Clatite cu branza si carne - se adauga lapte, esenta de vanilie si apa

    Într-o tigaie unsă cu ulei, am turnat cu polonicul din compoziție, câte puțin, apoi am înclinat tigaia astfel încât să se formeze o peliculă uniformă.

     Clatite cu branza si carne - clatitele se pun la prajit

    Când clătita se rumenește, se întoarce pe partea cealaltă.

     Clatite cu branza si carne - cand se rumenesc se intorc

    Și tot așa, până se termină compoziția (fun fact: 100 de clătite, la 2 tigăi, durează cam 4 ore jumătate. Evident, 20 durează mult mai puțin).

    Când clătitele au fost gata, am ras într-un castron telemeaua. Peste ea am spart 2 ouă și am amestecat.

     Clatite cu branza si carne - branza se amesteca cu oua

    Am adăugat apoi mărarul uscat și am amestecat iar.

     Clatite cu branza si carne - se adauga mararul uscat

    Apoi, pe clătita întinsă am pus o lingură din amestecul de ou și brânză.

     Clatite cu branza si carne - pe clatita intinsa se adauga o lingura din compozitia de branza

    I-am răsucit marginile către interior

     Clatite cu branza si carne - marginile clatitei se ruleaza in interior

    Apoi am rulat-o, ca pe o sarma.

     Clatite cu branza si carne - clatita se ruleaza sul

    La cele cu carne, eu am folosit carnea rămasă de la pelmeni, în care am adăugat un ou, cimbru și piper. Pe lângă cimbru, puteți pune orice alte mirodenii.  Sfat: e bine ca înainte de a umple clătitele cu amestecul de carne, să-l prăjiți într-o tigaie, cu foarte puțin ulei, până carnea este făcută. În acest fel, clătitele vor fi ținute mult mai puțin la cuptor, în final.

     Clatite cu branza si carne - carnea tocata se amesteca cu ou, cimbru, sare si piper

    La fel, am pus câte o lingură de carne pe mijlocul clătitei, apoi le-am rulat ca pe cele cu brânză.

     Clatite cu branza si carne - pe clatita intinsa se pune o lingura din compozitia de carne

    La final, le-am pus în două vase termorezistente, în straturi.

     Clatite cu branza si carne - clatitele rulate se pun intr-un vas inalt

    Pentru fiecare vas, am amestecat bine un ou cu două linguri de smântână - un "sos" pe care apoi l-am turnat în cele două vase, peste clătite (și peste cele cu brânză, și peste cele cu carne)

     Clatite cu branza si carne - in vas, peste clatite se toarna smantana amestecata cu ou

    Apoi am ras niște cașcaval, tot așa, în ambele vase.

     Clatite cu branza si carne - peste clatite se rade cascaval

    După care le-am dat la cuptor. Pe cele cu brânză vreo 10 minute, la foc mediu, pe cele cu carne mai mult, la foc mic - să nu se ardă și totuși carnea să nu rămână crudă.(asta dacă n-ați prăjit compoziția de carne înainte, cum ziceam mai sus)

     Clatite cu branza si carne - se dau la cuptor, cele cu branza 10 minute, cele cu carne 20-25 de minute

    Și cam asta am făcut noi cu cele 100 de clătite. 102, mai exact. Poftă bună :)

    Clatite cu carne si branza - se servesc calde

     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Jocuri de Gandire

    de asta pot spune ca am mancat. E foarte foarte buna. Foarte buna reteta.

    31.08.2010
  • Joculete

    da... nu zic, pentru cei pasionati de asa ceva merge, in eu stiu ca, claritete is cele mei bune cu finety:D

    31.08.2010
  • Dragos Mone

    data viitoare incercam sa trecem bariera de 500 de bucati.

    31.08.2010
  • cristina_TM

    Cu br

    31.08.2010
  • Eliza

    Clatitele arata foarte bine trebuie sa mai fac si eu.Cele mai bune sunt cu branza,fineti,si dulceata. Dupa gustul meu.

    01.09.2010
  • Joculete Amuzante

    ei bine, pot sa va zic ca le-am testat in urma cu 2 zile, exact cum scrie aici:)) sunt bestialeee

    06.09.2010
  • RUTH ANGELA SOLOMOVICI

    mi se par splendite voi incerca sper sa iasa bune ca sint inconjurata de gurmanzi,multumim frumos pentru retete!!!!!!!!!!!!

    08.10.2010
  • Andra

    Au fost delicioase!!!(desi am scimbat f. putin reteta)

    16.01.2012
Autor: Andrei Crivăț