Curcan cu sos de gorgonzola și ciuperci

12.01.2018 6 comentarii

Dintre toate sosurile de brânzeturi, cel de gorgonzola e de departe favoritul meu. Împins de această idee, dar și de faptul că mi-era poftă de curcan (că n-am mai mâncat de când eram mic, ca să zic așa), le-am combinat într-o mod care m-a uns pe suflet.

  1. Ingrediente

    • 500 g de piept de curcan dezosat, fără piele
    • 200 - 300 g ciuperci (de preferat mai mici)
    • 150 g brânză Gorgonzola
    • 2 linguri de brandy (eu am folosit whisky)
    • 100 ml fond de pui
    • 1 linguriță de rozmarin măcinat
    • 2 căței de usturoi
    • 1 ceapă mică
    • 1 lamaie
    • 100 ml ulei extravirgin de măsline
    • 1 lingură de unt
    • sare, piper

    Rețetă

    Rețeta asta începe c-o zi înainte de-a fi mâncată. Am tăiat pieptul de curcan în felii nu prea mari.

    Curcan cu sos de gorgonzola si ciuperci - pieptul de curcan se taie felii

    Într-un castron am amestecat zeama lămâii cu uleiul de măsline. Am pus sare și piper, am pus și feliile de curcan. Le-am acoperit cu folie și le-am dat la frigider până a doua zi.

    Curcan cu sos de gorgonzola si ciuperci - pieptul de curcan se marineaza in ulei de masline si zeama de lamaie

    A doua zi, am tăiat ceapa mărunt-mărunt și am călit-o în unt.

    Curcan cu sos de gorgonzola si ciuperci - ceapa se caleste in unt

    Am pus ciupercile bine spălate, întregi (am les cele mai mici pe care le-am găsit) și usturoiul zdrobit. Le-am ținut pe foc, amestecând într-una, până când au început să se înmoaie.

    Curcan cu sos de gorgonzola si ciuperci - se adauga ciupercile si usturoiul

    Am turnat cele 2 linguri de whisky, ceea ce a făcut ca totul să flambeze câteva secunde (foarte frumos și spectaculos) după care am pus fondul de pui și rozmarinul. Am lăsat totul la foc mediu, până a scăzut lichidul.

    Curcan cu sos de gorgonzola si ciuperci - se adauga whisky, rozmarin si fond de pui

    În acest timp am scos feliile de piept de curcan din marinadă și le-am pus pe grătarul bine încins.

    Curcan cu sos de gorgonzola si ciuperci - feliile de piept de curcan se pun pe gratar

    Când a scăzut lichidul de la ciuperci, am adăugat brânza Gorgonzola, tăiată bucăți.

    Curcan cu sos de gorgonzola si ciuperci - se adauga gorgonzola

    Am amestecat în tigaie până s-a topit.

    Curcan cu sos de gorgonzola si ciuperci - se amesteca pana se topeste gorgonzola

    Între timp, am întors feliile de curan pe cealaltă parte.

    Curcan cu sos de gorgonzola si ciuperci - feliile de curcan se prajesc pe ambele parti

    La urmă, am turnat sosul peste ele.

    Curcan cu sos de gorgonzola si ciuperci - sosul de gorgonzola se toarna peste pieptul de curcan

    Și-așa mi-am făcut seara mai frumoasă. Poftă bună :)

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Toto

    Cam purple pieptul ala de curcan,nu??Nici eu n-am mai mancat demult ce sa zic ,nici nu mai stiu cum arata. :D

    21.01.2011
  • andrei crivat

    Amu io ce sa-i fac ? asa e el de la mama natura. si tata Auchan :)

    21.01.2011
  • eleny

    adevarul ca asteptam o reteta cu curcan la tine pe site. arata f bine si cred ca si gustul e desavarsit :P

    21.01.2011
  • jollyca

    N-arata rau deloc (cu toate ca abia am venit de la masa :)) ). Totusi, ceva de incercat: 1. nu mai spala ciupercile, sterge-le bine cu un burete uscat (stiu, e greu de imaginat ca raman curate dar totusi asa se intampla) si o sa fie mult mai gustoase; 2. Caleste ciupercutele separat in tigaia foarte incinsa si, pe cat se poate, uscata (fara ulei sau altceva). Vor capata o aroma deosebita. Dupa asta poti sa le pui peste ceapa si etc.; 3. Regleaza white-balance la aparatul foto, nu ne place curcanul purple :))))) S-auzim de bine.

    21.01.2011
  • andrei crivat

    @Eleny - ii drept, bun o fost. :) @Jollyca - multumesc pentru sfaturi. Cu buretele stiam, da' chiar n-aveam vreun burete curat ieri. Cu calitul separat nu stiam, da' o sa incerc chiar in seara asta :) Mai greu e cu white balance, ca nu ma pricep, da' o sa caut vreun meserias sa rezolve :)

    21.01.2011
  • Marycix

    Mi-ai facut deja pofta si nici nu este greu de preparat! Multumesc!

    24.08.2011
Autor: Andrei Crivăț