Curcan cu sos de gorgonzola și ciuperci
Dintre toate sosurile de brânzeturi, cel de gorgonzola e de departe favoritul meu. Împins de această idee, dar și de faptul că mi-era poftă de curcan (că n-am mai mâncat de când eram mic, ca să zic așa), le-am combinat într-o mod care m-a uns pe suflet.
-
Ingrediente
- 500 g de piept de curcan dezosat, fără piele
- 200 - 300 g ciuperci (de preferat mai mici)
- 150 g brânză Gorgonzola
- 2 linguri de brandy (eu am folosit whisky)
- 100 ml fond de pui
- 1 linguriță de rozmarin măcinat
- 2 căței de usturoi
- 1 ceapă mică
- 1 lamaie
- 100 ml ulei extravirgin de măsline
- 1 lingură de unt
- sare, piper
Rețetă
Rețeta asta începe c-o zi înainte de-a fi mâncată. Am tăiat pieptul de curcan în felii nu prea mari.
Într-un castron am amestecat zeama lămâii cu uleiul de măsline. Am pus sare și piper, am pus și feliile de curcan. Le-am acoperit cu folie și le-am dat la frigider până a doua zi.
A doua zi, am tăiat ceapa mărunt-mărunt și am călit-o în unt.
Am pus ciupercile bine spălate, întregi (am les cele mai mici pe care le-am găsit) și usturoiul zdrobit. Le-am ținut pe foc, amestecând într-una, până când au început să se înmoaie.
Am turnat cele 2 linguri de whisky, ceea ce a făcut ca totul să flambeze câteva secunde (foarte frumos și spectaculos) după care am pus fondul de pui și rozmarinul. Am lăsat totul la foc mediu, până a scăzut lichidul.
În acest timp am scos feliile de piept de curcan din marinadă și le-am pus pe grătarul bine încins.
Când a scăzut lichidul de la ciuperci, am adăugat brânza Gorgonzola, tăiată bucăți.
Am amestecat în tigaie până s-a topit.
Între timp, am întors feliile de curan pe cealaltă parte.
La urmă, am turnat sosul peste ele.
Și-așa mi-am făcut seara mai frumoasă. Poftă bună :)
Cam purple pieptul ala de curcan,nu??Nici eu n-am mai mancat demult ce sa zic ,nici nu mai stiu cum arata. :D
Amu io ce sa-i fac ? asa e el de la mama natura. si tata Auchan :)
adevarul ca asteptam o reteta cu curcan la tine pe site. arata f bine si cred ca si gustul e desavarsit :P
N-arata rau deloc (cu toate ca abia am venit de la masa :)) ). Totusi, ceva de incercat: 1. nu mai spala ciupercile, sterge-le bine cu un burete uscat (stiu, e greu de imaginat ca raman curate dar totusi asa se intampla) si o sa fie mult mai gustoase; 2. Caleste ciupercutele separat in tigaia foarte incinsa si, pe cat se poate, uscata (fara ulei sau altceva). Vor capata o aroma deosebita. Dupa asta poti sa le pui peste ceapa si etc.; 3. Regleaza white-balance la aparatul foto, nu ne place curcanul purple :))))) S-auzim de bine.
@Eleny - ii drept, bun o fost. :) @Jollyca - multumesc pentru sfaturi. Cu buretele stiam, da' chiar n-aveam vreun burete curat ieri. Cu calitul separat nu stiam, da' o sa incerc chiar in seara asta :) Mai greu e cu white balance, ca nu ma pricep, da' o sa caut vreun meserias sa rezolve :)
Mi-ai facut deja pofta si nici nu este greu de preparat! Multumesc!