Leurda - excelentă în detoxifierea de primăvară

24.03.2016 0 comentarii

Gata cu mâncărurile grele din sezonul rece! De acum, ne putem desfăta cu verdeţuri de primăvară, aşa că preparatele uşoare sunt la mare căutare în această perioadă.

  1. Redescoperim alimentele proaspete şi foarte sănătoase la fiecare început de primăvară şi încercăm să alegem noi şi noi variante. Dacă spanacul, ridichile, ştevia, loboda şi alte legume asemenea sunt deja binecunoscute, despre leurdă nu se ştiu încă atât de multe.
     
    Cu siguranţă, Cenuşăreasa legumelor cu frunze verzi îşi va schimba rapid statutul odată ce tot mai mulţi îi vor cunoaşte beneficiile pentru sănătate, dar şi gustul diferit, atât de potrivit salatelor sau altor reţete apetisante. 
     
    Înrudită cu usturoiul, leurda este o plantă numită şi “usturoiul ursului” tocmai pentru că acesta o consumă imediat după hibernare. O metodă inedită de energizare şi detoxifiere, am putea spune, dacă amintim toate proprietăţile nutritive ale leurdei: curăţă sângele, intestinele, stomacul şi este bogată în vitaminele A, C, fier, fosfor, sodiu, cupru şi adenozină (care ajută la reducerea colesterolului). 
     
    Frunzele de leurdă sunt utilizate proaspete sau puţin gătite în diverse preparate, ele având proprietăţi antiseptice, antibacteriene, antitoxice şi diuretice. 
     
    Leura are un puternic efect detoxifiant
     
    Poate cea mai importantă proprietate a leurdei este faptul că ne curăţă organismul de substanţele toxice: are efect de curăţare a rinichilor şi vezicii urinare. 
     
    Echilibrează activitatea endocrină şi ne menţine tineri
     
    Cercetătorii au arătat că unele substanţe din această plantă neutralizează radicalii liberi din sânge, având efect detoxifiant, anti îmbătrânire, acţionând totodată ca modulator al sistemului endocrin. 
     
    Are un efect benefic asupra sistemului cardiovascular
    Se pare că substanţele active din leurdă reduc hipertensiunea, prevenind totodată infarctul prin faptul că scade riscul de tromboză şi tromboflebită. 
     
    Beneficiile consumului de leurdă nu se opresc aici. În diverse forme, consumată proaspătă, gătită sau sub formă de tincturi, se pare că ea ar fi benefică în probleme respiratorii, indigestie, eczeme sau chiar dureri de articulaţii. Cu toate astea, sunt necesare mai multe studii pentru a valida oficial toate aceste date. 
     
    Precauţii
     
    Nu consuma leurda în cazul în care ai o sensibilitate sau eşti alergic la plantele din aceeaşi familie: usturoi, praz, ceapă. 
     
    Consumată în cantităţi moderate, leurda nu are efecte secundare. În schimb, în cantităţi mai mari pot apărea tulburări digestive şi poate spori efectul medicamentelor antiinflamatoare pentru că ea însăşi scade inflamaţia în corp. 
     
    Cum informaţiile nu sunt suficiente şi concludente, femeile însărcinate şi cele care alăptează ar trebui să evite această plantă. 
     
    Cum putem savura leurda?
     
    Sezonul leurdei ţine destul de puţin, aşa că trebuie să profiţi din plin de această perioadă. Nu te gândi că singura opţiune va fi salata, pentru că leurda este o plantă versatilă, ce poate fi pregătită în numeroase combinaţii:
     
    - frunzele de leurdă, călite un pic în ulei de măsline pot fi o alternativă sănătoasă şi delicioasă pentru mâncarea de spanac sau ştevie. 
     
    - asociază leurda cu alte legume de primăvară pentru a le servi apoi cu preparate din pui sau miel. 
     
    - omletele sau vestita frittata sunt alte alternative în care poţi adăuga leurda pentru un plus de savoare. 
     
    - ca sos pentru risotto sau adăugată în supe altminteri obişnuite, tocmai pentru a le schimba un pic gustul. 
printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro