Mousse de ciocolată cu sos de vanilie

Întotdeauna am fost fascinat de spuma de ciocolată. Mi se părea așa, o chestie foarte complicat de făcut, care trebuie mâncată numai la restaurantele cu bucătari foarte pricepuți. Asta numai până am aflat cât de simplu de făcut este. Rețeta asta am "furat-o" de la Irina Ignat și Ioan Fatol, maeștrii bucătari la City Plaza, in Cluj.
-
Ingrediente pentru mousse
- 150 gr ciocolată amăruie (de preferat, de bună calitate)
- 60 ml zahăr lichid*
- 3 gălbenușuri
- 300 ml frișcă lichidă
Ingrediente pentru sosul de vanilie
- 250 ml lapte
- 3 gălbenușuri
- 60 gr zahăr
- 1 baton de vanilie
Zahărul lichid se face în felul următor: într-o oală nu prea mare, punem 100 ml de apă și 120 grame de zahăr. Se dă oala la foc moderat, până dă într-un clocot, amestecându-se cu un tel, pentru a nu se lipi.
Mai întâi, facem sosul de vanilie. Pentru că n-am găsit baton, am folosit esență de vanilie. Am pus într-un vas, în bain marie (am povestit aici cum se face bain marie) laptele și cele 3 gălbenușuri.
Le-am bătut bine, folosind un tel, cu zahărul. Am pus și 3-4 picături de esență de vanilie.
Apoi l-am scos într-un castron, l-am lăsat să se răcească și l-am dat la frigider
Pentru mousse, am bătut cu telul, tot în bain marie, cele 3 gălbenușuri cu 60 ml din zahărul lichid.
Apoi le-am scos într-un castron. Separat, am bătut bine frișca lichidă (până s-a făcut... frișcă, așa cum o știm toți) și am amestecat-o cu ouăle bătute cu zahăr.
Când s-au amestecat bine, am topit - iarăși în bain marie - cele 150 de grame de ciocolată amăruie
Am lăsat să se răcească, apoi am amestecat ciocolata cu ouăle și frișca.
Le-am amestecat bine cu telul, până s-au omogenizat.
Apoi am dat mousse-ul la frigider pentru vreo două ore. La final, am turnat puțin sos de vanilie peste el.
Rezultatul este încântător. Și durează mai mult să povestești rețeta, decât s-o faci efectiv. Poftă bună :)

imi ploua in gura si nu e nici macar ora 9
typo!