O călătorie culinară prin Sibiu

-
V-am povestit deja despre Crama Sibiul Vechi, lăcaș ce poate îmbuna stomacurile celor mai cârotași gurmanzi și poate ostoi poftele celor mai înfometați trecători. Astăzi vreau să vă mai povestesc câteva mâncăruri de minune cu care m-am bucurat să mă întâlnesc pe străzile Sibiului.
Restaurant Sergiana
În urmă cu ceva ani am ajuns la Restaurantul Sergiana din Brașov și am plecat de-acolo tare mulțumit. Mărturisesc că restaurantul - frate (sau soră ? ) din Sibiu nu m-a impresionat la fel de tare. Totuși mâncarea nu-i deloc rea iar servirea e decentă. Prețurile sunt și ele decente - nu-i un restaurant ieftin, dar se poate merge și în alte zile decât cele de salariu, ca să zic așa.
Meniul e tare simpatic. Bine, e drept că un pic mi-a sunat ciudat "chiept de pui cu gorgonzola", dar asta nu-l face mai puțin simpatic.
Burghinion de căprioară în foietaj ușor picant - un soi de tocăniță de căprioară, cu legume, servită într-o "farfurie" din aluat.
Rotocoale din piept de pui cu ficăței și costiță - rulouri de pui tare gustoase, umplute - cum bine zice și numele - cu ficăței și bucățele de bacon și servite cu cartofi copți peste care se toarnă un mujdei generos.
Restaurant Hermania
La Hermania am ajuns pentru că mi-a fost recomandat mai de toți sibienii pe care-i cunosc.Și rău nu mi-a părut - restaurantul e spectaculos, așa, ca așezare gastronomică. Numele vine de la faptul că în aceeași clădire, acum 140 de ani era sediul Corului "Hermania". Sala cu ferestre mari și șemineu, curtea, ospătarii îmbrăcați în costume populare săsești și ambientul muzical germanic te fac să nu uiți ușor c-ai trecut pe-acolo. Dacă mai pui meniul variat cu tente tradiționale, prețurile moderate și amabilitatea aproape excesivă a fetelor care servesc, sigur mai treci pe-acolo.
Păstrăv tartar cu caviar. Am fost atât de impresionat de el încât m-am rugat de ospătăriță să-i ceară bucătarului rețeta. Și mi-a dat-o, abia aștept s-o încerc.
Specialitate săsească din pui cu cartofi țărănești - cubulețe de piept de pui cu legume și sos alb, alături de niște cartofi grozavi, la cuptor, cu bacon și usturoi.
Piept de pui umplut cu brânză de capră și ardei copt - se servește cu piure peste carte sunt bețigașe de țelină prăjită.
Restaurant New Yorker
L-am lăsat special la urmă, pentru că experiența acolo a fost tare interesantă. Am fost la New Yorker în 3 seri consecutive. În prima seară, servirea a fost excepțională, mâncare a fost excepțională. În a doua seară, la fel. În a treia seară, alt ospătar, alt bucătar, altă servire, altă mâncare. Nu musai în sensul rău, pur și simplu nu era coastele alea senzaționale preparate la fel - și eu am o mare problemă cu restaurantele în care mâncarea e preparată diferit, în funcție de cine-i de serviciu. Dar chiar și-așa, New Yorker e recomandarea mea călduroasă, alături de Crama Sibiul Vechi, în caz că luați masa în centrul Sibiului.
Au tacâmuri speciale pentru steak-urile de vită.
Coaste de porc Kansas style - cele de care vorbeam mai sus, servite cu piure cu ceapă și bacon. Uneori foarte bune, alte ori absolut senzaționale. Arhi le-a descoperit :)
Coaste de vițel în stil texan - nu le-am gustat eu, dar părerea lui Ionuț despre ele n-a fost tocmai grozavă. În schimb i-a plăcut mult orezul mexican alăturat.
Cotlet de porc în stil Western Tennesse - foarte gustos, iar sosul e de neuitat. Alături sunt felii de cartofi copt cu usturoi
Frigărui de pui Yakitori - marinate în sos de soia cu usturoi și ulei de susan. Merită încercate.
Ruladă de pui cu bacon, ardei copt și sos de brânză - tare bună, musai am s-o încerc și eu
Astea sunt restaurantele testate de mine la Sibiu. Sigur că mai sunt și altele foarte bune, unde n-am ajuns (cum ar fi legendarul Kon Tiki, pe care promit să vi-l povestesc într-o zi). Sper să vă fie de folos. Poftă bună :)
- Restaurant Sergiana - Piața Mare, nr. 16, Sibiu
- Restaurant Hermania - str. Filarmonicii, Sibiu
- Restaurant New Yorker - str. Justiției, nr. 1A

Sper ca ti-a placut sederea la Sibiu!
Corect tot ce ai scris, subiectul Kon Tiki merita dezvoltat. Desi cred ca bucatarul de acolo n-o sa-ti dea reteta ciorbei de burta ;)
Peste o luna ajung si eu in Sibiu si multumesc pentru toate informatiile acestea delicioase :D
In viata mea nu mai intru pe blogul asta cand imi chioraie matele... :-S
ai putea sa imi spui de ce in a treia seara au avut o alta pareredespre aceelasi preparat culinar???
Alex - am spus in text. Pentru ca, nefiind preparata mancarea de acelasi bucatar din primele 2 zile, era preparat altfel. Carnea nu mai era la fel de frageda si de aromata
Super retete
Mama....imi lasa gura apa...