Orez Basmati cu ceapă și curcuma
Ieri, la peștele cu ghimbir și ceapă verde, am făcut ca garnitură acest orez basmati cu ceapă și curcuma, rețetă pe care am văzut-o la Radu Popovici. A ieșit atât de bun încât am zis că, în mod clar, merită un articol separat. Unde mai pui că în tările asiatice, oricum, orezul e un fel principal.
-
Ieri, la peștele cu ghimbir și ceapă verde, am făcut ca garnitură acest orez basmati cu ceapă și curcuma, rețetă pe care am văzut-o la Radu Popovici. A ieșit atât de bun încât am zis că, în mod clar, merită un articol separat. Unde mai pui că în tările asiatice, oricum, orezul e un fel principal.
Ingrediente (pe care le-am folosit eu)
- 2 linguri de unt
- 1 ceapă mică
- 3 căței de usturoi
- 1 cană cu orez Basmati
- 1 linguriță de curcuma
- 2 căni de fond de pui (am povestit aici cum se face)
- sare, piper
Evident, mai întâi am făcut fondul de pui, care durează un pic. Dacă n-aveți, puteți folosi și apă, dar, evident, nu va avea același gust. Apoi, am spălat orezul, după care l-am lăsat în apă, la înmuiat, 30 de minute, apoi l-am pus într-o sită deasă, la scurs. Am tocat mărunt ceapa și usturoiul și le-am pus la călit, 2 minute, într-o lingură de unt, la foc mic, într-o tigaie mai adâncă.
Apoi am pus orezul scurs și curcuma și am dat focul mai mare. Curcuma se găsește în unele hypermarketuri și în majoritatea magazinelor cu condimente orientale.
Le-am amestecat pe toate bine
Apoi am pus cele 2 căni de fond de pui și am lăsat să dea în clocot.
După care am acoperit tigaia și am lăsat să fiarbă, la foc moderat, 15 minute (până s-a evaporat zeama). Am luat tigaia de pe foc și am lăsat-o deoparte înca 15 minute, tot acoperită. Apoi am pus restul de unt, cubulețe, și am amestecat bine, după care am măcinat piper și am pus un pic de sare.
Și asta a ieșit:
Merge de minune ca garnitură la pui, la pește sau la fructe de mare. Dar - nu râdeți de mine - e atât de bun că eu, pe lângă că l-am pus garnitură la pește, am mâncat mai apoi și gol, că tare îmi făcea cu ochiul. Poftă bună :)
Aoleooo... E bine, m?, s? fii Criv??? Zi, m?, e bine? :-)
sa stii ca rau nu-i. ba, daca ma gandesc, bine, uneori e al naibii de bine :))
eu cind ma naravesc la delicii de astea exotice, arunc
Reteta este minunata ,arata si bine si modul de prezentare iti ea ochi - Asteptam noi retete
1. Orezul basmati nu se inmoaie si in nici un caz 30 min.Trebuie insa spalat f. bine pana cand nu mai are amidon deloc ca sa ramana bob cu bob. 2. Daca se inmoaie in prealabil nu se fierbe mai mult de 8 max 10 min de cand a dat in clocot. 3.Cand este gata se acopera cu un servet de bumbac si capac si se mai lasa asa 15 min. in rest, reteta excelenta,iar gustul pentru cine apreciaza curcuma deosebit.
Eu nu las niciodata orezul la inmuiat! Si chiar am avut surpriza ca basmati s-a facut mai repede decat ma asteptam! Am mancat de la indian orez, vizavi de ce spune cineva mai sus, care in afara de stafide mai avea si migdale! Combinatia de ceapa galbena cu curcuma este sanatoasa - conform dr. oz Pt femei, apa de la orez de spalat fata si lasat sa se usuce fara a clati - remediu de frumusete asiatic