Plăcintă libaneză cu pui

-
Răsfoiam la un moment dat o carte cu rețete din Orientul Mijlociu și am descoperit această mâncare. Desigur, nu m-am putut abține, așa că am modificat-o în funcție de gusturile mele. I-am adăugat usturoi, niște verdeață, măsline... și am fost foarte încântat de cum a ieșit. În plus, am făcut-o în formă de quiche, că am eu o pasiune pentru quiche-uri :)
Ingrediente pentru aluat
- 250 g făină
- 150 g unt
- 4 linguri de apă
- 1 lingură de oțet
- 2 linguri de ulei extravirgin de măsline
Ingrediente pentru umplutură
- 800 g piept de pui
- 1 ceapă
- 4 căței de usturoi
- 50 g măsline negre
- 100 g mozzarella (nu din cea de de bivoliță, ci din cea de vacă, uscată)
- 50 ml suc de roșii
- 2 linguri de făină
- 1 liguriță de mentă uscată
- 1 lingură de mărar verde tocat
- 1 linguriță de scorțișoară
- zeama de la o jumătate de lămâie
Rețetă
Mai întâi am făcut aluatul. Am amestecat făina cu untul foarte moale, am pus apa, oțetul și uleiul de măsline, le-am frământat bine. Apoi l-am pus deoparte.
Am tocat ceapa și am zdrobit usturoiul, apoi le-am călit într-o lingură de ulei de măsline (dar chiar o lingură, nu mai mult).
Am adăugat în tigaie pieptul de pui, tăiat cubulețe, și menta uscată.
Când puiul a căpătat culoare, am luat tigaia de pe foc.
Am lăsat să se răcească, apoi am amestecat cu mozzarella, mărarul tocat mărunt, măslinele tăiate felii și scorțișoara
Am pus apoi sucul de roșii si zeama de lămâie. Am pus și două linguri de făină în compoziție, că să se lege.
Apoi am uns un vas termorezistent cu unt. Am întins aluatul într-o foaie, pe care am pus-o în acest vas. Am pus umplutura și am făcut, deasupra ei, niște dungi din aluat. Mai mult pentru decor :)
Am dat vasul la cuptorul bine încins, pentru vreo 30 de minute, la foc mediu. Așa arăta cand am scos plăcinta din vas.
Și o secțiune. Când am tăiat-o, era încă fierbinte, de aia compoziția era moale.
Poftă bună :)

Tin sa va multumesc pentru ca ati facut acest site si ca postati frecvent retete care, sincer, mi-au facut viata mai "apetisanta". Mi-ati alungat rutina culinara si ma faceti sa devin un bucatar mai bun desi profesez doar in bucataria personala si ma pot cataloga drept "bucatar de duminica". In plus cu ajutorul Dumneavoastra am reusit sa-mi las socrii cu gura cascata cand i-am invitat la masa si i-am servit cu pulpa de vita in aluat si paine cu masline. Sotia, cel mai important critic al meu mea suporta cu stoicism experientele mele culinare si este foarte amuzata cand ma vede ramanand minute bune in contemplare in fata standului cu tigai si accesorii bucatarie. :)
arata fff bine, daca pun aceasta compozitie intr o tava rotunda de 32cm o sa ajunga aluatul? sau mai bine de 30cm? vad ca cea din imagine a iesit f inalta..cati cm are vasul respectiv? o sa fac si eu ori quiche or placinta, iar legat de alte retete sunt un fenomen cred:-)) am zeci de retete cu legume si carne toate pt tarte sau placinte.