Pui tikka masala

14.04.2011 2 comentarii
  1. Puiul tikka masala nu e o rețetă simplă. Sigur, nu e nici complicată - doar un pic migăloasă. Eu am încercat s-o fac EXACT așa cum a făcut-o Arun Kumar, chef-ul de la Agra Palace (puteți vedea aici rețeta lui). Am adaptat doar foarte puțin condimentele la ce aveam eu. La final, mâncarea asta e un miracol al aromelor exotice. Nu degeaba spune Arun că e cel mai celebru produs al bucătăriei indiene, în lume.  

    Ingrediente

    • 500 g piept de pui
    • 2 rosii
    • 1 ardei iute, verde
    • 3-4 cm rădăcină de ghimbir
    • 2 linguri de pătrunjel verde tocat
    • 2 linguri de boia iute
    • 2 lingurițe de semințe de chimen
    • 2 lingurițe de semințe de coriandru
    • 2 linguri de garam masala
    • 2 linguri de mentă tocată
    • 2 lingurițe de curcuma
    • 2 lingurițe de boabe de cardamon verde
    • 2 lingurițe de boabe de cardamon negru
    • 1 ceapă roșie
    • 3 căței de usturoi
    • 1 linguriță rasă de scorțișoară măcinată
    • 1 lingură de sos de roșii
    • 3-4 linguri de smântână
    • 50 g migdale
    • o linguriță de zahăr
    • sare, piper

    Rețetă

    Mai întâi și mai întâi am făcut un sos de migdale. Am zdrobit migdalele și le-am amestecat cu vreo 2 linguri de smântână

    Pui Tikka Masala - migdalele se amesteca cu smantana

    Apoi am pregătit puiul. Am tăiat pieptul cubulețe și le-am amestecat cu sare, 1 lingură de boia, 1 linguriță de chimen măcinat, 1 linguriță de boabe de coriandru măcinat, 1 linguriță de garam masala, 1 linguriță de mentă tocată mărunt, 1 linguriță de curcuma și o linguriță de cardamon verde măcinat.

    Pui Tikka Masala - puiul taiat se marineaza cu condimente

    Le-am amestecat pe toate bine și le-am lăsat la rece cam 2 ore.

    Pui Tikka Masala - puiul amestecat cu condimente se marineaza 2 ore

    Când au trecut cele 2 ore, am înfipt bucățile de pui pe țepușe de bambus (pe care le-am înmuiat 30 de minute înainte) și le-am băgat la cuptor într-o tavă, pe hârtie de copt. Cuptorul a fost foarte bine încins dinainte. Normal, puiul se prepară în cuptor tandoori, la 6-7 sute de grade, eu în cuptorul meu nu pot obține mai mult de 220-230 de grade. Așa că le-am lăsat mai mult un pic, dar cu multă atenție să nu se usuce.

    Pui Tikka Masala - puiul marinat se coace in cuptor pe tepuse de bambus

    În timp ce puiul se făcea în cuptor, am făcut sosul masala - am pus într-o tigaie un pic de ulei, în care am pus cardamon verde și negru (măcinate), câteva boabe de piper, scorțișoară. Peste ele am pus ceapa tăiată mărunt.

    Pui Tikka Masala - ceapa se caleste cu condimente

    Peste ceapă am pus roșiile tăiate cubulețe.

    Pui Tikka Masala - se adauga rosiile

    Apoi am pus jumătate din ghimbir, dar pe răzătoare și ardeiul iute tăiat foarte mărunt.

    Pui Tikka Masala - se adauga ardei iute si ghimbir

    Am amestecat bine, câteva minute, după care am dat sosul deoparte. Puiul se făcuse între timp

    Pui Tikka Masala - puiul se scoate din cuptor

    Într-o altă tigaie, mai mare, am pus un pic de ulei, iar în el am pus usturoiul zdrobit și cealaltă jumătate din cantitatea de ghimbir ras (pe răzătoarea mică).

    Pui Tikka Masala - ghimbirul si usturoiul se calesc in ulei

    Am pus puiul, apoi am pus sosul masala.

    Pui Tikka Masala - se adauga puiul si sosul masala

    După care am pus puțină apă și am început să adaug condimente: sare, boia, chimen măcinat, mentă tocată, garam masala, curcuma, zahăr, pătrunjel tocat.

    Pui Tikka Masala - se adauga condimente si patrunjel

    Am mai pus, apoi, sosul de roșii și sosul de migdale și le-am amestecat.

    Pui Tikka Masala - se adauga sosul de rosii si sosul de migdale

    La final, am mai pus și o lingură de smântână

    Pui Tikka Masala - se adauga smantana

    Apoi am scos mâncarea pe farfurie și peste ea am presărat un pic de pătrunjel verde și un pic de smântână.

    Pui Tikka Masala - se presara cu patrunjel verde si smantana

    Poftă bună :)

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Chirila Razvan

    pentru a veni in ajutorul celor care doresc sa gateasca pui tikka masala,majoritatea condimentelor si mirodeniilor prezente in aceasta reteta se pot gasi si la magazinul nostru din Cluj. http://www.facebook.com/delishop.ro dorim sa promovam aceasta reteta!

    04.05.2011
  • stely

    nu am auzit de condimentele folosite ,de unde le pot procura? multumesc

    22.05.2011
Autor: Andrei Crivăț