Pui tikka masala

-
Puiul tikka masala nu e o rețetă simplă. Sigur, nu e nici complicată - doar un pic migăloasă. Eu am încercat s-o fac EXACT așa cum a făcut-o Arun Kumar, chef-ul de la Agra Palace (puteți vedea aici rețeta lui). Am adaptat doar foarte puțin condimentele la ce aveam eu. La final, mâncarea asta e un miracol al aromelor exotice. Nu degeaba spune Arun că e cel mai celebru produs al bucătăriei indiene, în lume.
Ingrediente
- 500 g piept de pui
- 2 rosii
- 1 ardei iute, verde
- 3-4 cm rădăcină de ghimbir
- 2 linguri de pătrunjel verde tocat
- 2 linguri de boia iute
- 2 lingurițe de semințe de chimen
- 2 lingurițe de semințe de coriandru
- 2 linguri de garam masala
- 2 linguri de mentă tocată
- 2 lingurițe de curcuma
- 2 lingurițe de boabe de cardamon verde
- 2 lingurițe de boabe de cardamon negru
- 1 ceapă roșie
- 3 căței de usturoi
- 1 linguriță rasă de scorțișoară măcinată
- 1 lingură de sos de roșii
- 3-4 linguri de smântână
- 50 g migdale
- o linguriță de zahăr
- sare, piper
Rețetă
Mai întâi și mai întâi am făcut un sos de migdale. Am zdrobit migdalele și le-am amestecat cu vreo 2 linguri de smântână
Apoi am pregătit puiul. Am tăiat pieptul cubulețe și le-am amestecat cu sare, 1 lingură de boia, 1 linguriță de chimen măcinat, 1 linguriță de boabe de coriandru măcinat, 1 linguriță de garam masala, 1 linguriță de mentă tocată mărunt, 1 linguriță de curcuma și o linguriță de cardamon verde măcinat.
Le-am amestecat pe toate bine și le-am lăsat la rece cam 2 ore.
Când au trecut cele 2 ore, am înfipt bucățile de pui pe țepușe de bambus (pe care le-am înmuiat 30 de minute înainte) și le-am băgat la cuptor într-o tavă, pe hârtie de copt. Cuptorul a fost foarte bine încins dinainte. Normal, puiul se prepară în cuptor tandoori, la 6-7 sute de grade, eu în cuptorul meu nu pot obține mai mult de 220-230 de grade. Așa că le-am lăsat mai mult un pic, dar cu multă atenție să nu se usuce.
În timp ce puiul se făcea în cuptor, am făcut sosul masala - am pus într-o tigaie un pic de ulei, în care am pus cardamon verde și negru (măcinate), câteva boabe de piper, scorțișoară. Peste ele am pus ceapa tăiată mărunt.
Peste ceapă am pus roșiile tăiate cubulețe.
Apoi am pus jumătate din ghimbir, dar pe răzătoare și ardeiul iute tăiat foarte mărunt.
Am amestecat bine, câteva minute, după care am dat sosul deoparte. Puiul se făcuse între timp
Într-o altă tigaie, mai mare, am pus un pic de ulei, iar în el am pus usturoiul zdrobit și cealaltă jumătate din cantitatea de ghimbir ras (pe răzătoarea mică).
Am pus puiul, apoi am pus sosul masala.
După care am pus puțină apă și am început să adaug condimente: sare, boia, chimen măcinat, mentă tocată, garam masala, curcuma, zahăr, pătrunjel tocat.
Am mai pus, apoi, sosul de roșii și sosul de migdale și le-am amestecat.
La final, am mai pus și o lingură de smântână
Apoi am scos mâncarea pe farfurie și peste ea am presărat un pic de pătrunjel verde și un pic de smântână.
Poftă bună :)

pentru a veni in ajutorul celor care doresc sa gateasca pui tikka masala,majoritatea condimentelor si mirodeniilor prezente in aceasta reteta se pot gasi si la magazinul nostru din Cluj. http://www.facebook.com/delishop.ro dorim sa promovam aceasta reteta!
nu am auzit de condimentele folosite ,de unde le pot procura? multumesc