Radu Chinezu şi Andrei Jamaicanu
-
de Adrian Poenaru
Într-o zi, pe la prânz, intru în ebucătăria noastră şi dau de un tip cu rasta, care meşterea ceva la un pui. Când să-l întreb de sănătate, lângă el apare un maestru în stilul Crevetele Prăjit, care-mi aplică un Ha Do Si de şi azi mă gândesc la el. Aşa că mă retrag strategic în barul meu, să găsesc ceva pe placul lui Radu Chinezu, Andrei Jamaicanu şi al nostru, al tuturor.
Jerk Chicken
Lângă puiul ăsta nu merge decât un rom din Caraibe, cu cât mai anejo, cu atât mai bine. Nici un jamaican respectabil nu ar refuza un Appleton Estate 12 Years Old, nici prea tânăr, ca să predomine aroma de trestie de zahăr, nici prea bătrân, să subjuge aromele exotice ale puiului.
Fasole şi cârnaţi afumaţi
În funcţie de procentul de cârnaţi din fasole, recomand fie un păhărel de vodcă, fie o sticlă întreagă. Iar cum vodca nu poate fi decât rusească (vorba asta m-a făcut duşman al poporului în Polonia şi Ucraina), de ce nu destupăm o sticlă de Moskovskaya, un prieten de încredere pentru milioane de ruşi.
Ha Do Si
Totdeauna specialităţile chinezeşti mă pun în dificultate când vine vorba de a le potrivi cu o băutură nobilă. Noroc că-n minunăţia asta a lui Radu avem creveţi. Iar cum cu mai tot ce iese din mare merge în general un whisky mai bine afumat cu turbă, astăzi m-am oprit la un Caol Ila de 18 ani. Licoarea asta e suficient de afumată pentru a complimenta aromele marine ale creveţilor, dar notele dulci o fac şi pe placul băutorilor neduşi prin Islay.
