Vițel cu sos de ceapă și muștar
-
Vițelul din această rețetă poate fi preparat într-o mulțime de feluri. Poate fi marinat - ca aici, de exemplu - sau poate fi gătit pe loc, în funcție de cât timp și răbdare aveți la dispoziție. Sosul de ceapă și muștar, însă, făcut după o rețetă veche a Silviei Jurcovan, merită încercat. Mie îmi place atât de mult, încât l-am tot încercat pe diverse cărnuri și niciodată nu m-a dezamăgit.
O rețetă pentru Unica
Ingrediente
- 2-3 vrăbioare de vițel (sau antricoate)
- 1 ceapă mare
- 100 ml smântână
- 1 linguriță de muștar iute
- 1 linguriță de făină
- 1 linguriță de boia iute
- 1 lingură de mărar verde tocat mărunt
- (opțional) o linguriță de garam masala
- zeama de la o jumatate de lămâie
Rețetă
Am spălat și apoi am șters cu prosoape de hârtie vrăbioarele de vițel
Le-am bătut apoi cu ciocanul, până s-au subțiat. Pe ele am presărat un pic de piper și, de dragul aromei, un pic de garam masala - pe ambele părți.
Apoi le-am lăsat deoparte. Într-un castron, am amestecat smântâna cu făina și cu muștarul.
Am dat ceapa pe răzătoarea mică, după care am scurs zeama și am pus ceapa la călit într-o lingură de ulei.
După vreo două minut la foc mic, am pus boiaua (eu am pus iute, că-mi place)
Imediat am pus o jumătate de cană de apă. Am dat focul mai tare, iar când a dat în clocot am adăugat amestecul de smântână cu făină și cu muștar.
Am amestecat bine, am mai pus o jumătate de cană de apă și am lăsat să fiarbă până a scăzut și a devenit ca o smântână subțire. Când a fost gata, am stins focul și am adăugat mărarul tocat și zeama de lămâie.
În timpă ce sosul fierbea cuminte, am pus vrăbioarele de vițel pe grătar. Câte 3-4 minute pe ambele părți.
Apoi le-am scos în farfurie și peste ele am turnat sosul de ceapă și muștar.
Poftă bună :)