ZILE NAȚIONALE: Australia - gastronomie

Ziua Națională a Uniunii Australiei (Commonwealth of Australia) este celebrată la 26 ianuarie.
-
Australia are una dintre cele mai complexe bucătării din lume. Produsele proaspete și de calitate, hrana marină abundentă și influențele etnice, combinate cu aromele asiatice și tehnicile gastronomice europene au dat naștere unei bucătării originale și apetisante, cum este cea australiană.
Specialiștii susțin că sunt trei ramuri principale ale bucătăriei australiene. Este vorba despre bucătăria tradițională, care se referă la preparatele tradițional-britanice ("traditional cuisine"), bucătăria tradiționalistă, folosită de aborigeni ("bush food") și cea modernă (populară în ultimii 20 de ani), ce a înglobat influențe din toată lumea, în special din țările asiatice, zona mediteraneană și din alte zone.
Ingredientele specifice bucătăriei australiene sunt carnea de pui, de vită, de oaie sau de miel, carnea de cangur tânăr, de emu, peștele și fructele de mare foarte accesibile și diversificate, cum ar fi cod barramundi, ton roșiatic din sud, whiting, stridii, homari de golf, raci, crabi cu carapacea moale, biban australian, dar și cerealele, fructele exotice (mango, lychee, rambutan, papaya, banană, ananas dulce, lime, pomelo, jackfruit sau jaka, mamey sapote și sapote negru, abiu, carambola, graviola, fructul pasiunii, pitaya, sapodilla, fructul stea, vanilia).
Australia are băuturi deosebit de aromate, cum ar fi vinurile albe (Chardonnay) sau roșii (Cabernet Sauvignon și Shiraz), berea lager sau romul de melasă.
Câteva dintre cele mai renumite preparate culinare australiene sunt: Vegemite (o pastă consistentă din legume, puternic condimentată, la care se adaugă extract de drojdie de bere și care se servește pe pâine prăjită sau biscuiți sărați; Damper (o pâine coaptă direct în cenușă, ideală pentru o gustare rapidă); biscuiții Anzac, care se fac din fulgi de ovăz, nucă de cocos, făină, zahăr, unt, sirop de zahăr, bicarbonat de sodiu și apă fierbinte; Chiko Roll (un snack foarte popular din carne de berbec/miel, țelină, varză, orz, orez, morcov și condimente, toate tocate și "ambalate" într-un tub de aluat gros din ouă, făină, apă și sare); Boston Bun (preparat tradițional australian, de fapt un blat dens și aromat cu diferite condimente și o glazură cremoasă din unt, zahăr și nucă de cocos).
Unul dintre cele mai apreciate deserturi este prăjitura din pandișpan Lamington (cunoscuta la noi si ca prajitura tavalita - vezi aici reteta).
Ingredientele pentru aluat sunt cele obișnuite: făină, ouă, zahăr, unt, praf de copt și zahăr vanilat (cantitățile diferă). La glazură se folosește: ciocolată, lapte, zahăr pudră vanilat, cacao neagră, unt și fulgi de cocos. Se bat ouăle cu mixerul până devin spumoase, apoi se adaugă zahărul, care trebuie să se dizolve prin mixare. Se adaugă făină amestecată în prealabil cu amidon, vanilia și praful de copt. Se amestecă încet cu lingura și se adaugă untul topit. Se toarnă compoziția într-o tavă dreptunghiulară, tapetată cu hârtie de copt, și se coace 20-30 minute, la foc potrivit.
Glazura se prepară astfel: se amestecă zahărul pudră vanilat cu cacao, se pune laptele, ciocolata ruptă bucăți și untul într-o cratiță pe "bain marie". Se lasă să se topească, apoi se adaugă cacaua amestecată cu zahărul și se fierbe totul, amestecându-se continuu cu o lingură, până la obținerea unei compoziții omogene. Se lasă să se răcească. Se taie pandișpanul în 24 de bucăți dreptunghiulare. Se ia câte o bucată, care se dă prin sosul de ciocolată până se acoperă perfect și apoi se tăvălește prin fulgii de cocos. Prăjitura se poate umple cu cremă de vanilie (sau lămâie) și/sau gem de căpșune. Bucățile se așează pe un platou și se dau la rece jumătate de oră, apoi se pot servi. Lamington este deosebit de savuroasă, mai ales alături de o cafea tare. Nu este consumată peste tot în Australia, dar a primit și o "zi națională", respectiv 21 iulie ("Lamington National Day").
Sursa: Agerpres
