10 metode prin care să previi cancerul de colon

Preventiv sau pentru a ameliora unele simptome intestinale supărătoare, citeşte următoarele informaţii despre ce poţi face pentru a avea un colon sănătos. Dieta, stilul de viaţă şi alimentaţie sunt câţiva dintre factorii ce pot influenţa pozitiv sau negativ acest aspect.
-
Te confrunţi deseori cu balonare, dureri abdominale, constipaţie, diaree sau poate ai în familie cazuri de cancer de colon? Atunci, e cazul să iei unele măsuri prin care să te asiguri că faci tot ce ţine de tine pentru a favoriza sănătatea colonului şi a diminua riscul de cancer de colon.
Unele dintre următoarele alimente au fost incluse în anumite studii, în vreme ce altele au beneficii la acest nivel prin prisma proprietăţilor lor. Vezi mai jos care sunt cele 10 metode eficiente prin care ai putea preveni cancerul de colon.
1). Mănâncă multe legume şi fructe!
Un sfat general, am spune, însă în acest context poate fi redus la fructe, legume crucifere, legume cu frunze verzi şi legume de culoare galben închis.
Un studiu realizat în Australia a demonstrat că legumele crucifere (broccoli, conopidă, varză) au protejat anumite părţi ale colonului împotriva cancerului, în timp ce legumele de culoare galben închis (morcovii) au protejat alte părţi ale colonului.
Aşadar, consumă între 25-50 g de fibre pe zi, cu precădere luate din fructe şi legume. Fibrele ajută digestia, previn şi ameliorează constipaţia, hemoroizii sau polipii, aşa că este necesar să mănânci deseori zmeură, pere, mere, banane, portocale, dar şi broccoli, morcovi, varză, spirulină, salată verde, spanac (legume bogate în clorofilă) etc. Totuşi, fii atent cu cerealele sau leguminoasele pentru că, în funcţie de organism, pot da reacţii adverse.
Citeşte aici mai multe despre motivele pentru care ar trebui să creşti doza de fibre consumate.
2). Introdu în alimentaţie probiotice naturale, cum ar fi kefirul
Probioticele naturale sunt indicate în acest caz pentru că ajută la colonizarea intestinului cu bacterii benefice. Deşi lactatele nu sunt atât de indicate, kefirul este una dintre excepţii.
Asemănător la gust cu iaurtul, kefirul este bogat în enzime, microorganisme benefice, proteine, vitaminele B şi K, acid folic, potasiu, magneziu şi fosfor.
O idee foarte bună ar fi să le asociezi cu seminţele de in (asta dacă nu ai exces de estrogen): amestecă în 100 ml de kefir cam 1 linguriţă de seminţe de in măcinate şi consumă această gustare la micul dejun.
O altă variantă ar fi varză murată. Iată aici cum se face.
3). Redu sau chiar elimină carnea roşie şi carnea procesată!
Studiile arată că 100 g de carne roşie sau 50 g de carne procesată pe zi cresc cu până la 20% riscul de cancer de colon. Bineînţeles, asta nu înseamnă să excluzi de tot carnea roşie, ci să o consumi rareori, cu precauţie. Carnea procesată, în schimb, ar trebui eliminată complet.
4). Redu cantitatea de zahăr şi păstrează-ţi greutatea în parametri optimi
E adevărat ca zahărul nu a fost asociat direct cu cancerul de colon, dar cum el este bogat în calorii poate creşte riscul de supraponderabilitate sau obezitate. Aceste situaţii sunt cele care cresc, la rândul lor, incidenţa de cancer de colon, aşa că e mai bine că reduci cantitatea de zahăr consumată.
5). O jumătate de oră de sport pe zi pentru tonus, dar şi sănătate
Pe lângă beneficiile psihice, sportul în acest caz ajută digestia şi te menţine în formă. Este de preferat să îţi menţii greutatea constantă nu doar prin dietă, ci şi prin mişcare fizică.
6). Mai puţin alcool!
Ca şi carnea procesată, şi alcoolul este un factor de risc pentru cancerul de colon. Tocmai de aceea ar fi de preferat să te încadrezi în normele acceptate: 1 pahar pe zi în cazul femeilor şi 2 pahare de alcool pe zi, în cazul bărbaţilor.
7). Mizează pe grăsimile sănătoase!
Într-un studiu din 2013, publicat în Journal of Gastrointestinal Oncology, se precizează clar faptul că grăsimile saturate nesănătoase, regăsite de exemplu în unt sau carne roşie, cresc riscul de cancer de colon, în vreme ce grăsimile sănătoase, consumate regulat reduc incidenţa acestui cancer cu 12%.
Aşadar, consumă somon sălbatic, nuci, migdale, ulei de cocos, ulei de măsline etc.
8). Fii atent la modul de preparare al mâncărurilor!
Îţi place mâncarea prăjită sau cea rumenită foarte mult la grătar? Asta nu e prea bine pentru sănătatea colonului, spun specialiştii, întrucât carnea prăjită şi arsă conţine şi substanţe carcinogene. Mâncarea fiartă, preparată la grătarul cu aburi (sau chiar la grătarul normal, dar fără a o arde) sunt cele mai indicate în acest context.
9). Testează-te!
Orice recomandare de acest fel nu elimină consultul specializat. Tocmai de aceea, nu evita colonoscopia după 45-50 de ani sau chiar mai devreme dacă ai cazuri de cancer de colon în familie.
10). Ia în calcul şi suplimentele benefice sănătăţii intestinale
Cum orice boală începe în colon/intestine, e important să vezi cum îţi poţi ajuta organismul în acest sens. Poluarea, alimentaţia precară nu ajută suficient corpul astfel încât să se echilibreze singur, aşa că ia în calcul şi aceste suplimente excelente pentru sănătatea intestinală.
