Administrarea de vitamine – când să le iei şi cu ce alimente (nu) ai voie să le asociezi?

23.01.2016 0 comentarii

Pentru a fi mai bine absorbite de organismul nostru, vitaminele necesită ajustarea alimentaţiei pe o perioadă determinată. Citeşte mai jos când ar fi de preferat să iei aceste substanţe şi tot ce trebuie să ştii despre alimentaţia potrivită în perioadele în care îţi administrezi o anumită vitamină sau un complex de minerale şi vitamine.

  1. Înainte sau după masă – fiecare vitamină cu regula ei

    Unii nutrienţi sunt absorbiţi mai bine de către organism atunci când îi asociem cu mâncarea, în vreme ce alţii funcţionează exact invers.

    Astfel, află că multivitaminele şi mineralele nu se administrează fără a fi mâncat în prealabil pentru că pot duce la tulburări gastrointestinale. Cel mai bine ar fi să le iei la masă sau imediat după aceasta. Dacă printre alimente ai inclus şi câteva grăsimi sănătoase, substanţele nutritive vor fi chiar şi mai eficiente.

    Tot la masa ar trebui administrate şi vitaminele A, E şi K. Recomandat ar fi să le iei în timpul prânzului, cu un preparat care să conţină şi el puţin ulei de măsline sau un avocado, adică aceleaşi grăsimi sănătoase care ajută la absorbţia nutrienţilor.

    Cum complexul de vitamine B şi vitamina C sunt solubile în apă, ele nu necesită administrarea împreună cu alimente diverse. În schimb, pentru că vitaminele B pot duce la episoade de insomnie, ia-le dimineaţa sau la prânz.

    Dacă optezi pentru doze mari de vitamina C (peste 1000 mg), mănâncă totuşi ceva  înainte pentru că aceste concentraţii mari ar putea provoca dureri abdominale.

    Cea mai permisivă din acest punct de vedere este vitamina D. Aceasta nu vine cu nicio restricţie nici în privinţa momentului, nici în privinţa alimentelor pe care le consumăm. Tot ce trebuie să faci este să nu uiţi să îţi administrezi exact doza recomandată de medicul specialist.

    Şi, pentru că mulţi susţin că sursele naturale ar fi de preferat vitaminelor, iată cele mai importante vitamine şi alimentele în care le găseşti:

    Vitamina A: cartof dulce, pepene galben, mango, legume cu frunze verzi, caisele uscate, morcov, dovleac, peşte, ardei gras roşu.

    Afla aici beneficiile, sursele naturale si contraindicatiile Vitaminei A.

    Vitamina B:
    cereale integrale, banane, pui, ouă, peşte, lactate, carne de vită, de porc, nuci, fasole.

    Vitamina C: citrice, căpşune, ardei gras roşu şi verde, broccoli, spanac, kale, varză de Bruxelles, kiwi, dovleac, suc de legume.

    Vitamina D: ton, somon, lapte, cereale, ulei din ficat de cod, ciuperci, brânză tofu, caviar, ouă, lactate, carne de porc.

    Vitamina E: avocado, uleiuri vegetale, seminţe de floarea-soarelui, migdale, caju, nuci de pădure, legume cu frunze verzi, creveţi, peşte, broccoli, dovleac, kiwi.

    Vitamina K:
    legume cu frunze verzi, ulei de măsline, condimente, sparanghel, castraveţi, fructe uscate.

    Calciu:
    lactate, legume cu frunze verzi, migdale, peşte.

    Citeşte aici mai multe despre lipsa de calciu şi 10 alimente eficiente.

    Fier: seminţe de dovleac, dovleac, ficat de pui, fructe de mare, nuci şi seminţe, carne de vită, carne de miel, cereale integrale, fasole, legume cu frunze verzi, ciocolată neagră.

    10 alimente excelente contra anemiei

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro