Despre fertilitate, mâncatul emoţional, post şi digestie cu Ioana Elena Petcu, Fertility Health Coach & Specialist Detox (Partea I)

31.03.2017 0 comentarii

Suntem tot mai preocupaţi de alimentaţia noastră. Încercam să aplicăm principii prin care dieta să prevină afecţiuni, să inducă buna dispoziţie, ba chiar să grăbească vindecarea, acolo unde este cazul. Cum informaţiile vin din surse diverse şi, uneori, sunt contradictorii, sfatul unui specialist este mai mult decât necesar.

  1. Citeşte mai jos un interviu complex cu Ioana Elena Petcu, Fertility Health Coach & Specialist Detox, autoarea mai multor programe de coaching pentru fertilitate, detox sau ameliorarea unor afecţiuni mai grave.

    Alimentele afrodiziace - între mit şi realitate, cum să ne păstrăm sănătatea tractului digestiv, ce reprezintă, de fapt, mâncatul emoţional, este recomandat sau nu să ţinem post – am încercat să aflăm răspunsul la toate aceste aspecte, dar nu numai.

    Ebucataria.ro: Citim deseori despre alimente afrodiziace. Cât adevăr şi cât mit există în aceste teorii?

    Ioana Elena Petcu: Lipsa libidoului este o realitate. Stilul nostru de viaţă, în care ne dorim să facem tot şi să fim de toate pentru toţi, pur şi simplu ne drenează energia. Am putea să rezumăm discuţia despre dorinţa sexuală la femei la energie şi dispoziţie. Dacă te simţi epuizată şi suferi de oboseală cronică, să te laşi sedusă şi dusă în pat de iubitul tău ar fi chiar ultimul lucru care-ţi trece prin cap.

    Chiar dacă nu există o dietă tipică pentru un sex grozav, ne putem schimba alimentaţia ca să susţinem sănătatea glandelelor suprarenalele, căci apetitul sexual este influenţat de nivelul de testosteron, produs în proporţie de 90% de suprarenale! Ar fi bine să evităm pâinea şi carbohidraţii rafinaţi (produse patiserie/panificaţie, dulciuri...) care cresc nivelul de cortizol (hormon al stresului produs de suprarenale) şi scad nivelul de DHEA din care se produce testosteronul. O altă soluţie ar fi să introducem seminţele de floarea-soarelui care sunt bogate în vitamina B5 – vitamina care hrăneşte suprarenalele şi aduce acea ‘conversaţie’ dintre DHEA şi cortizol în echilibru.

    De asemenea, este de preferat să evităm băuturile energizante cum ar fi cafeaua deoarece ele hiperstimulează suprarenalele şi înrăutăţesc relaţia DHEA- cortizol, afectând dorinţa sexuală. În schimb, putem să optăm pentru ceai verde sau să suplimentăm cu Rhodiola care ajută la vindecarea suprarenalelor şi dă acel ‘boost’ de energie şi concentrare de care avem nevoie pe tot parcursul zilei.

    Ebucataria.ro: Se spune că sănătatea începe în colon, iar digestia este şi ea direct implicată în buna funcţionare a întregului organism! În ce ar consta, în linii mari, o dietă specifică? Există anumite trucuri, remedii care ar putea grăbi vindecarea tractului digestiv, de pildă?

    Ioana Elena Petcu:
    Digestia este strâns legată de felul cum ne simţim şi cum funcţionăm în fiecare zi, de la energia pe care o avem până la grăsimea pe care o ardem, de la textura şi aspectul pielii până la a avea sau nu, un abdomen balonat. Digestia este implicată în multe procese care au loc în organismul nostru.

    De exemplu, în cazul sindromului de intestin permeabil, nu vom absorbi nutrienţii şi mineralele de care avem nevoie pentru producerea hormonilor! Inflamaţia din tractul digestiv de la intoleranţe sau alergii alimentare poate determina o creştere enormă a nivelului de cortizol care ne ‘aruncă în aer’ ceilalţi hormoni. Hipocrate afirma că “toate bolile încep în intestine”, deci cu siguranţă, sănătatea începe tot în intestine!

    Există diete ‘specializate’ pentru vindecarea tractului digestiv fie că vorbim de boala Crohn, colita ulcerativă, colon iritabil, infecţie cu candidoză cronică, intestin permeabil sau chiar boli autoimune, însă toate aceste afecţiuni pot avea în comun inflamaţia tractului digestiv, distrugerea mucoasei care căptuşeşte tractul intestinal şi dezechilibrul ecosistemului intestinal.

    De cele mai multe ori, urmând un program pentru vindecarea tractului digestiv, vom observa creşterea imunităţii (rezistenţa crescută la boală), îmbunătăţirea dispoziţiei, ‘inversarea’ bolilor, echilibrare hormonală şi scădere în greutate (căci, începem să slăbim atunci când suntem sănătoşi!). Aşadar, tractul digestiv este responsabil de foarte multe lucruri care se întâmplă în organismul nostru.

    Recomandările care urmează sunt dintre cele mai eficiente pentru vindecarea tractului digestiv, însă pentru fiecare, poate, doar una dintre ele va fi cea excepţională:

    - supa de oase (pui, vită, peşte) este ‘medicamentul’ meu preferat. Sigilează, hrăneşte bariera intestinală naturală şi reduce inflamaţia intestinală; este bogată în minerale care susţin funcţia imunitară, conţine substanţe vindecătoare cum ar fi colagenul, glutamina, glicina sau prolina. Un articol special dedicat acestui aliment terapeutic găsiţi pe site-ul meu.

    - uleiul de cocos
    – uşor de digerat, procesat de ficat, ceea ce înseamnă că este transformat rapid în energie în loc să fie depozitat ca grăsime. Are proprietăţi antibacteriene, antivirale şi antifungice (candida poate reduce secreţia acidului gastric, rezultând inflamaţie şi digestie proastă), reduce simptomele ulcerului şi colitei ulcerative, îmbunătăţeşte funcţia tiroidei, ajută absorbţia vitaminelor liposolubile (A,D,E,K), a calciului şi a magneziului.

    - kefirul natural, făcut în casă –restabilirea echilibrului dintre bacteriile ‘prietenoase’ şi bacteriile patogene (datorită conţinutului său bogat în probiotice şi enzime), vindecarea sindromului de colon iritabil, reducerea inflamaţiei, creşterea imunităţii (creşte rezistenţa la infecţii). Fiind bogat în bacterii lactice, omoară candida şi aflatoxinele (create de mucegaiuri în porumb, grâu, soia, arahide, cafea şi pot altera structura AND-ului), devenind un excelent aliment în perioadele de detoxifiere.

    Ebucataria.ro: Am intrat de curând în Post. Mulţi aleg postul ca pe o metodă de detoxifiere! Care e părerea specialistului despre această abordare? Putem ţine toţi post, e recomandată o perioadă atât de lungă fără alimente de origine animală, ajută postul mai mult pe unii şi mai puţin pe alţii?

    Ioana Elena Petcu:
    Postul se practică din cele mai vechi timpuri şi este asociat cu repaosul, simplitatea şi curăţirea trupească. El poate fi o metodă excelentă de detoxifiere, dacă vom alege să avem în farfuria noastră alimente dense nutritiv care să susţină procesele naturale de detox ale organismului.

    Conform principiului bioindividualităţii – ‘ce-mi face mie bine, pentru tine poate fi otravă’- adoptarea pe o anumită perioadă a unei alimentaţii fără proteină animală poate fi metoda de aur pentru vindecare şi regenerare, însă, de exemplu, în cazul celor cu suprarenalele epuizate, în perioada fără carne, pot experimenta slăbiciune fizică intensă până la confuzie mentală.

    În acelaşi timp, în cazul în care carnea din farfurie va fi înlocuită de multă pâine/produse de panificaţie şi patiserie, cartofi prăjiţi, caşcavaluri ‘vegetale’ şi chiftele din soia – atunci cu siguranţă vom vorbi de intoxicarea organismului, de supraalimentare. Acestea sunt calorii goale, fără nutrienţi care înfometează organismul şi clar el îşi va cere ‘dreptul’ consumând şi mai multă ‘hrană’-  şi nicidecum de repaos, simplitate sau detoxifiere.

    Din nefericire, consumul de soia creşte în perioadele de post – de la crenvurşti ‘vegetali’ până la granule cu care putem face sarmale ‘de post’. Soia este încă un subiect foarte controversat şi, chiar dacă adoptată oficial, nu putem avea siguranţa că legea privind etichetarea organismelor modificate genetic chiar este implementată. Aşadar, eu aş exclude soia şi produsele din soia, mai ales dacă ne dorim o detoxifiere a organismului.

    Postul Crăciunului este special lăsat cu dezlegare la peşte aproape în fiecare sâmbătă şi duminică, tocmai pentru că este iarnă, iar nivelul vitaminei D3 din organism scade. Nevoia de ‘căldură’ a corpului poate fi satisfăcută prin consumul de proteină animală; iar peştele este o sursă excelentă de grăsimi omega 3 protectoare ale sistemului cardiovascular şi neurotransmiţători. Aceste substanţe sunt benefice pentru suprarenalele omului modern, extrem de slăbit de modelele alimentare şi de stilul de viaţă haotic.

    Citeste continuarea interviului in partea a II-a.

    Ioana Elena Petcu - Fertility Health Coach & Specialist Detox

    www.secretul-sanatatii.ro

    Pagina de Facebook: Secretul Sanatatii

    un material de Marina Râşnoveanu


     

     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro