Dieta antiinflamatoare – 5 reguli generale eficiente

Ştiai că inflamaţia netratată ar putea sta la baza tuturor afecţiunilor noastre? Asta susţin specialiştii care dau o importanţă crescută acestui aspect.
-
Inflamaţia reprezintă răspunsul sistemului nostru imunitar în faţa anumitor simptome sau afecţiuni, ajutând organismul să se vindece singur. Cu toate astea, când starea de inflamaţie se prelungeşte şi depăşeşte o anumită limită, sistemul imunitar nu o mai poate controla. Apar, astfel, simptome deranjante sau chiar afecţiuni grave.
Obezitate, migrene, probleme ale tiroidei, endometrioză, probleme de ciclu menstrual, balonare, diabet, astm, alergii etc. – în oricare dintre aceste afecţiuni, şi nu numai, inflamaţia are un rol major.
Da, poate e greu de crezut că inflamaţia ar fi cauza principală (deşi mulţi specialişti încearcă să demonstreze asta), dar un lucru e sigur: atât timp cât nu vei încerca să o controlezi, simptomele nu se vor îmbunătăţi.
Aşadar, citeşte mai jos câteva recomandări generale de care ar fi bine să ţii cont odată ce te decizi să încerci şi varianta aceasta. Fie că ai aflat în mod oficial că persistă starea de inflamaţie în corp (analiza de sânge proteina C Reactivă, printre altele), fie că doar o suspectezi, adoptarea următoarelor măsuri nu va face altceva decât să îţi ajute organismul să funcţioneze mai eficient.
1. Axează-te pe alimentele care scad inflamaţia
Inspiră-te din piramida Doctorului Weil. Acesta a realizat o schemă cu cele mai benefice variante alimentare în acest sens. Aşadar, încearcă să ai o dietă bogată în:
- Fructe şi legume: diverse, crude şi gătite, cât mai bio cu putinţă. Legumele le poţi asocia cu preparatele principale sau le poţi savura drept gustări (minimum 4-5 porţii de legume pe zi), iar fructele în 3-4 porţii de zi, proaspete, dacă este posibil, şi cu accent mai mare pe fructele de pădure.
- Leguminoase, cereale şi seminţe: de la fasole până la quinoa, ovăz, chia şi linte, de 1-2 ori pe zi. Aici ai mare grijă pentru că nu toţi tolerează fasolea, de exemplu. În plus, ar fi o idee bună să alegi numai cerealele care nu conţin gluten (cel puţin într-o primă fază) pentru că şi această substanţă este puternic inflamatorie.
- Grăsimi sănătoase: ulei de măsline extravirgin, nuci, avocado etc, repartizate în 5-7 gustări pe zi.
- Peşte şi fructe de mare: 2-6 porţii pe săptămână.
- Produse din soia, fabricate corespunzător – produsele din soia au fost şi sunt încă un subiect controversat. În vreme ce unele studii le prezintă ca pe nişte super alimente, alţii susţin că soia ar deregla sistemul hormonal. Aşadar, fie alegi să le excluzi din start, mizând pe celelalte, fie le consumi mai rar şi îţi asculţi organismul.
- Ciuperci asiatice gătite – fără limită de consum, deşi sunt mai greu de găsit la noi.
- Ierburi şi condimente: usturoi, ghimbir, turmeric, scorţişoară.
- Ceai: 2-4 căni pe zi. Ar fi de preferat să alegi variantele sigure, cum ar fi ceaiul de plante (atenţie să nu fie estrogenice pentru a nu-ţi dezechilibra sistemul hormonal), ceaiul verde, alb, de citrice etc.
- Vin roşu – nu mai mult de 1-2 pahare pe zi.
- Ciocolată neagră – din când în când, dar, la fel, dacă simţi că îţi face rău, mai bine renunţi un timp la ea.
2. Elimină sau redu alimentele care promovează starea de inflamaţie în corp
Dacă vrei să începi în forţă, ar fi bine să le elimini. În cazul în care, însă, crezi că nu poţi rezista fără o anumită grupă de alimente, consum-o mai rar şi cât se poate din sursă sigură, organică.
- Zahărul: de la băuturi răcoritoare, sucuri de fructe, deserturi, produse de patiserie, snacksuri şi până la fructoză şi alţi îndulcitori artificiali, toate au o cantitate prea mare de zahăr care cresc inflamaţia în corp.
Ai grijă chiar şi la unele fructe. De exemplu, curmalele, alese deseori pentru a potoli pofta de dulce au indice glicemic aproape 100.
- Prăjeli şi produse de tip fast-food
- Lactate: ai putea opta, în schimb pentru kefir şi brânză/lapte de capră, însă la fel, cu precauţie şi moderaţie.
- Carne roşie şi carne procesată. Mult mai bun este peştele sau carnea de pasăre, din sursă organică, dar nu foarte des nici aceasta.
- Alcoolul: acesta solicită foarte tare ficatul, crescând inflamaţia şi capacitatea organismului de a se detoxifica. Aşadar, dacă totuşi consideri că vinul roşu are beneficiile sale, nu depăşi limita a 1, maximum 2 pahare pe zi.
- Cereale rafinale.
- Aditivi şi coloranţi artificiali.
3. Sănătatea tractului digestiv – inflamaţie aproape de 0
Da, se spune că inflamaţia începe în tractul digestiv, aşa că asigură-te că consumi la aproape fiecare masă alimente probiotice (preparate cu apă şi sare, nu cu oţet), ia mese regulate, nu foarte copioase, ci mai dese, nu bea apă în timpul meselor, nu mânca în faţa calculatorului sau fiind agitat, nu lăsa constipaţia să se cronicizeze etc.
4. Nu uita nici de suplimente!
Chiar şi Dr. Weil în celebra sa piramidă amintea de suplimente. Ţine cont, însă, că acestea nu trebuie să substituie, ci să completeze planul alimentar. Aşadar, uleiul de peşte sau uleiul din ficat de cod este excelent contra inflamaţiei. De asemenea, cum fiecare vitamină îşi are rolul ei, nu ar strica nici un supliment cu multivitamine, cel puţin câteva zile în fiecare lună. Mai poţi opta şi pentru suplimente ceva mai puternice cu turmeric, ghimbir, ceai verde, aloe sau fructe goji, la fel de benefice în cazul inflamaţiei.
Dacă te confrunţi cu afecţiuni grave, cum sunt cele care afectează coagularea sângelui, de exemplu, cere-i părerea medicului specialist înainte de a-ţi administra aceste suplimente naturale.
5. Fă sport moderat pentru scăderea inflamaţiei!
Nu opta pentru antrenamentele intense pentru că acestea nu vor face altceva decât să întreţină, ba chiar să sporească inflamaţia. În schimb, mersul pe jos este cel mai eficient exerciţiu în acest context. Statul pe scaun este iar nociv, aşa că fă “pauze” scurte şi dese, nu pierde nicio ocazie de a te ridica de pe scaun şi de a mai face câteva exerciţii de stretching când şi când, chiar şi la birou.
