Duminica Floriilor – obiceiuri, superstiţii şi tradiţii culinare

14.04.2019 0 comentarii

Duminica Floriilor este cea mai importantă sărbătoare din Postul Paştelui care vesteşte totodată Învierea Domnului. Creştinii prăznuiesc în această zi intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, alături de cei 12 ucenici, atunci când acesta a fost întâmpinat de locuitorii oraşului cu flori şi ramuri de palmier, simbolizate la noi prin frunzele de salcie.

  1. Pe lângă semnificaţia religioasă, Floriile reprezintă şi sărbătoarea celor care poartă nume de flori, simbolizând şi renaşterea naturii. Se pare că, în trecut, oameni o celebrau pe zeiţa romană a florilor, Flora, zi peste care s-a suprapus mai apoi sărbătoarea religioasă, Intrarea Domnului în Ierusalim. 

    Asocierea celor două semnificaţii, creştină şi păgână, a dus la apariţia mai multor tradiţii şi superstiţii păstrate chiar şi astăzi, în special în mediul rural.  

    Ramurile de salcie aduc belşug şi au proprietăţi tămăduitoare

    În locul ramurilor de palmier, de Florii oamenii duc la biserică ramuri de salcie pentru a fi sfinţite, după care împodobesc cu ele icoanele, uşile, ferestrele şi gospodăriile pentru a fi ferite de rele tot anul.  

    O altă tradiţie spune că nu e bine să plantezi pomi înainte de Florii pentru că aceştia vor rămâne fără rod. Pe de altă parte, dacă încingi trunchiurile copacilor cu ramurile de salcie, aceştia vor fi mult mai roditori. Şi apicultorii aşază frunze de salcie în jurul stupilor pentru ca producţia de miere să fie mai bogată. 

    De Florii, după sfinţire, se crede că această plantă capătă proprietăţi vindecătoare, aducând totodată belşug şi linişte. De altfel, în unele zone ale ţării, se spune că, dacă înghiţi mâţişori de pe ramura de salcie sau dacă te încingi cu salcie peste brâu, vei fi ferit de boli şi de dureri. 

    Nu te spăla pe cap de Florii, dacă nu vrei să albeşti 

    Cum de Florii pomii sunt înfloriţi sau stau să dea în floare, se crede că în această zi nu este bine să te speli pe cap, mai ales dacă nu ai la îndemână apă sfinţită. Dacă nu respecţi tradiţia, se spune că vei albi imediat, aşa cum înfloresc copacii de Florii. 

    Împărtăşeşte-te de Florii dacă vrei să ţi se împlinească dorinţele

    Foarte mulţi dintre cei care au ţinut post se împărtăşesc de Florii. Motivul este fie însemnătatea sărbătorii în sine, fie tradiţia care spune că dorinţele celui care se împărtăşeşte de Florii se împlinesc negreşit. 

    Vremea de Florii ne vestesteşte cum va fi prima zi de Paşti

    Întâmplător sau nu, vremea de Florii a coincis de multe ori cu vremea din ziua de Paşti. Poate tocmai de aceea s-a ajuns la concluzia că aşa cum este de Florii, va fi şi în prima zi de Paşti. 

    Tradiţii culinare pentru masa de Florii

    Sâmbăta premergătoare Floriilor mai este numită şi Sâmbăta lui Lazăr sau Moşii de Florii, tocmai pentru că atunci Iisus Christos l-a înviat pe Lazăr. 

    În sâmbăta de Florii, femeile dau de pomană plăcinte de post. În unele zone din ţară, în ajunul Floriilor, oamenii pleacă în pelerinaje de la o biserică la o altă biserică, refăcând drumul locuitorilor din Ierusalim la întâmpinarea Domnului. 

    De Florii, avem a doua zi de dezlegare la peşte din Postul Paştelui, după Buna Vestire. Se spune că este bine să mâncăm peşte pentru a fi sănătoşi, uşori şi veseli tot anul. 

    Ba mai mult, unii cred că peştele gătit şi consumat în această zi are şi el puteri vindecătoare. Pe lângă toate aceste semnificaţii, peştele este şi un simbol al creştinismului, fiind menţionat în numeroase episoade biblice. 

    Dacă încă nu ai pregătit meniul pentru masa de Florii, îţi recomandăm câteva reţete simple, pe care le poţi pregăti rapid. 

    Peşte cu sos iute şi aromat – o reţetă uşoară şi versatilă, pentru care poţi folosi file de novac, cod, ton sau chiar somon. Gustul peştelui va fi completat perfect de sosul din usturoi, ghimbir, chimen, piper, verdeaţă şi vin alb sec. 

    Somon marocan  sau somon cu salsa mojo – românii preferă somonul tocmai pentru că este gustos şi uşor de preparat. Poţi opta între un mod de preparare tradiţional marocan, cu lămâie, usturoi şi seminţe de chimen (renunţă la iaurt, dacă ţii post) sau un preparat cu un sos tradiţional, salsa mojo, reţetă din Tenerife. Deşi ceva mai neconvenţionale, ambele reţete sunt foarte simple. 

    Creveţi cu sos picant – pe lângă peşte, putem consuma şi fructe de mare, aşa nu trebuie să ratezi reţeta asta cu creveţi delicioşi şi sos picant. 

    Paella alla Valenciana – un cocktail de arome, gusturi şi culori, o mâncare pe bază de legume şi fructe de mare (creveţi, calamar, sepie, caracatiţă mică), recomandată de un bucătar italian. 

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro