Excesul de estrogen – simptome şi indicaţii eficiente

12.04.2018 0 comentarii

Nu mai e un secret pentru nimeni că poluarea, stresul, stilul haotic de viaţă, dar şi substanţele din multe alimente dezechilibrează funcţionarea organismului nostru. Primul care are de suferit este tocmai sistemul endocrin, iar de aici până la o stare de sănătate precară nu este decât un pas.

  1. Dacă eşti şi tu conştient de acest proces nociv, citeşte în continuare mai multe despre una dintre cele mai des întâlnite, dar şi cele mai periculoase dezechilibre hormonale: excesul de estrogen. Vei vedea ce înseamnă de fapt această tulburare, cum o putem recunoaşte în funcţie de simptome, dar şi ce ajustări putem face în alimentaţie pentru a o corecta.

    În ceea ce priveşte diagnosticarea, testele de sânge sunt cele mai concludente, însă semnalele prezentate pot reprezenta un punct de plecare. De asemenea, indicaţiile medicului de specialitate sunt, din nou, primordiale, dar informaţiile de mai jos fie ajută tratamentul alopat, fie ne pot echilibra corpul atunci când dezechilibrul nu este foarte pronunţat.

    Estrogenul, hormonul feminităţii – ce cauzează dominanţa estrogenică?


    Unul dintre cei mai importanţi hormoni, estrogenul este responsabil cu ceea ce numim trăsăturile feminităţii, dar dominanţa estrogenică poate apare şi la bărbaţi. Atunci când există în exces, femeia prezintă un risc mai mare de endometrioză, cancer de sân sau ovare.
    Dominanţa estrogenică este dictată fie de anumite anomalii ale organismului nostru (produce prea mult, nu îl poate elimina, defecte de gene etc.), fie de influenţa mediului exterior. Poluarea, pesticidele, ierbicidele, hormonii de creştere, anumite substanţe din produsele cosmetice  - toate duc la creşterea estrogenului şi, astfel, la creşterea riscului unor afecţiuni foarte grave.

    Care sunt simptomele specifice excesului de estrogen?

    Simptome pot fi dureri de cap, sindrom premenstrual accentuat, anxietate, menstruaţii dureroase şi abundente, dureri de sâni, creştere în greutate, în special în zona abdomenului, balonare, retenţie de apă, hemoragie, căderea părului etc.

    Indicaţii terapeutice naturale

    În funcţie de valoarea estrogenului, dar şi a tabloului clinic, medicul ar putea să îţi recomande pastile anticoncepţionale. Pe lângă acestea sau în locul acestora, în funcţie de propria decizie, iată ce altceva ai mai putea face:

    1). Evită pe cât posibil factorii declanşatori


    Cu alte cuvinte, identifică posibilii triggeri şi evită-i pe cât posibil. De exemplu, renunţă la parfumuri, creme şi produse cosmetice ale căror ingrediente nu sunt bio. Dacă este posibil, încearcă să trăieşti cât mai puţin în medii poluate.

    2). Ai grijă la sănătatea ficatului, dar şi a intestinului

    Acestea două, ficatul şi intestinul, sunt primordiale pentru eliminarea estrogenului în exces, aşadar ele trebuie să funcţioneze la parametri optimi.

    Poţi opta atât pentru suplimente din comerţ (probiotice, Anghinare, Schizandra, Silimarină etc.), dar şi pentru alimente cu rol “terapeutic”, cum ar fi alimentele bogate în fibre (ovăzul fără gluten, seminţele de chia, fructe, legume), murăturile, leurda, spanacul etc. În plus, renunţă la alcool, nu este deloc benefic, mai ales în acest context.

    Anumite alergii alimentare sunt şi ele de vină pentru hormonii în exces, aşadar nu ar strica să încerci un timp o dietă de eliminare. Ce presupune aceasta? Exclude din alimentaţie un aliment sau o anumită grupă alimentară pentru a vedea cum te simţi (ar fi recomandat să începi cu glutenul, lactatele şi produsele bogate în zahăr).

    3). Legumele crucifere – primele pe lista ta

    Dintre toate grupele alimentare, legumele crucifere sunt recunoscute pentru faptul că ajută la diminuarea estrogenului în exces. Varza, conopida, broccoli, toate sunt recomandate.

    De asemenea, nici suplimentele cu extract din legume crucifere nu ar fi de neglijat.

    4). Fără carne roşie sau “de supermarket”


    Motivul ar fi acela prezentat anterior, şi anume că poate conţine hormoni şi substanţe sintetice care cresc şi mai mult estrogenul. În ceea ce priveşte carnea roşie, există anumite studii realizate în acest context, cum ar fi cel care leagă consumul de carne roşie cu un risc crescut de endometrioză, o afecţiune ce are la baza tocmai excesul de estrogen.

    5). Soia – prea controversată pentru a risca


    În vreme ce unii cred că soia poate fi chiar benefică, alţii susţin sus şi tare că ea conţine anumite tipuri de substanţe estrogenice, aşa că ar fi mai bine să o eviţi.

    6). Seminţe de dovleac în salate cu legume verzi

    Seminţele de dovleac conţin zinc, un mineral foarte important în contextul procesării şi eliminării estrogenului, iar legumele verzi sunt bogate în fibre, aşa că sunt şi ele benefice.

    7). Vitaminele B şi magneziu – alte substanţe foarte importante

    Vitaminele din complexul B şi magneziul acţionează benefic în mai multe direcţii, dar cele mai importante ar fi acelea că ajută la reducerea stresului, a anxietăţii şi a insomniei, manifestări care cresc şi ele riscul de dominanţă estrogenică.

     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro