Ghimbirul în bucătărie – beneficii şi sfaturi culinare

29.04.2015 0 comentarii

Originar din sud-estul Asiei, ghimbirul a parcurs un lung drum înainte de a ajunge în Europa. Astăzi, însă, proprietăţile sale sunt recunoscute peste tot în lume, fiind folosit atât în preparate speciale, cât şi în ceaiuri sau ca extract pentru ameliorarea unor afecţiuni.

  1. Aroma sa uşor picantă se potriveşte perfect mâncărurilor ceva mai diferite, iar ultimele studii realizate de specialişti demonstrează că ghimbirul este, într-adevăr, şi un condiment-medicament.
     
    Înainte de a-ţi recomanda câteva preparate delicioase cu ghimbir, iată cum ne influenţează sănătatea adăugarea acestei plante-condiment în preparate sau băuturile zilnice:
     
    Ghimbirul ameliorează considerabil tulburările gastrointestinale
     
    Cel mai important avantaj al consumului de ghimbir este, fără doar şi poate, ameliorarea simptomelor asociate cu tulburările gastrointestinale: răul de maşină, ameţeala, transpiraţia rece, senzaţia de greaţă provocată atât de rău de mişcare, cât şi de sarcină etc. 
     
    Mai multe cercetări au fost demarate în acest sens şi toate au demonstrat că ghimbirul reduce considerabil gravitatea simptomelor asociate sarcinii, fără a prezenta efecte adverse. Cu toate astea, această plantă ar putea creşte riscul de hemoragie, aşa că femeile însărcinate ar trebui să consulte medicul specialist înainte de a consuma ghimbir. 
     
    Ghimbirul – analgezicul natural
     
    Ghimbirul are proprietăţi antiinflamatorii, antioxidante, dar şi analgezice, care ar putea diminua considerabil durerea, susţin specialiştii de la Universitatea din Miami. Studiul realizat a comparat efectele extractului concentrat de ghimbir pe 247 de pacienţi cu osteoartrită. La final, s-a înregistrat reducerea durerii cu 40% în cadrul grupului căruia i se administrase extract de ghimbir, în comparaţie cu voluntarii care primiseră o pastilă placebo. 
     
    Aceste concluzii vin în completarea celor care arătau că ceaiul de ghimbir poate reduce durerea de gât sau chiar durerile musculare provocate de exerciţiile fizice. Ba mai mult, experţii cred că, într-o bună zi, extractul de ghimbir ar putea înlocui medicamentele antiinflamatoare nonsteroidiene, fără a prezenta, bineînţeles, reacţiile adverse ale acestora. 
     
    Ghimbirul diminuează efectele negative ale bolilor inflamatorii
     
    Orice aliment care poate scădea inflamaţia devine un medicament natural. Prin conţinutul de gingeroli, dar şi prin faptul că reprimă acţiunea compuşilor pro-inflamatori, ghimbirul este recomandat în toate bolile ce au la baza inflamaţia. 
     
    Artrita, osteoartrita, artrita reumatoidă, durerile musculare sunt doar câteva dintre afecţiunile pe care specialiştii au testat efectele ghimbirului. Rezultatele au fost mult peste aşteptări: 75% dintre pacienţii cu artrită şi 100% dintre cei cu dureri musculare au înregistrat o diminuare considerabilă a durerii, a inflamaţiei la nivel local, dar şi o creştere a mobilităţii. 
     
    Ne face mai rezistenţi împotriva bolilor şi infecţiilor
     
    Consumat regulat, ghimbirul creşte eficienţa sistemului imunitar. Ba mai mult, ceaiul din ghimbir ras, un praf de turmeric şi o linguriţă de miere calmează durerile de gât, stimulează circulaţia şi ajută la eliminarea toxinelor din corp. Astfel, reuşim să trecem mai uşor peste răceli comune. 
     
    Precauţii
     
    Folosit cu moderaţie, în preparate sau ceaiuri, ghimbirul este sigur, fără reacţii adverse. Atunci când îl foloseşti pentru ameliorarea unor afecţiuni, iar cantitatea este ceva mai mare, te poţi confrunta cu disconfort abdominal, tulburări gastrointestinale sau hemoragie. 
     
    Controverse apar şi în ceea ce priveşte folosirea ghimbirului de către femeile însărcinate pentru greţurile de dimineaţă: în vreme ce unele studii atestă faptul că această plantă este eficientă şi sigură, altele vin să accentueze faptul că ghimbirul ar putea creşte riscul de hemoragie. Tocmai de aceea, se recomandă ca femeile însărcinate să nu consume ghimbir aproape de termen şi să se consulte cu medicul lor ginecolog atunci când vor să consume ghimbir. 
     
    Cum alegem şi depozitam ghimbirul
     
    Poţi opta între rădăcina, pudra sau extractul de ghimbir. Cel mai simplu şi avantajos de utilizat este ghimbirul proaspăt (rădăcina) pentru că îl poţi folosi la mâncăruri, salate, dar şi ceaiuri, păstrându-şi de fiecare dată efectele benefice. 
     
    Rădăcina de ghimbir trebuie să fie tare, fără mucegai, iar coaja nu trebuie îndepărtată cu un cuţit, ci doar răzuită cu o linguriţă. Ghimbirul proaspăt, cu coajă se păstrează în frigider până la 3 săptămâni, iar în congelator poate fi depozitat chiar şi câteva luni. 

    Pudra de ghimbir, deşi mai puţin populară la noi, se păstrează în borcane din sticlă, închise ermetic, într-un loc întunecat şi uscat sau în frigider. 
     
    Preparatele cu ghimbir – sofisticate şi delicioase
     
    Dacă îţi place să experimentezi asocieri culinare neobişnuite, ghimbirul îţi va fi întotdeauna de ajutor. Gustul său uşor picant, exotic va îmbogăţi savoarea multor preparate altminteri destul de comune. 
     
    Aşadar, poţi opta pentru o reţetă cu peşte alb şi un sos aromat şi colorat din ghimbir ras, coajă de lămâie şi ceapă verde sau poţi adăuga rădăcină de ghimbir într-un preparat simplu, dar de efect: pui stir fry cu legume.
     
    Dacă preferi preparatele mai uşoare trebuie să încerci această reţetă cucartofi copţi, sos de iaurt şi mix de condimente, printre care şi ghimbir sau să foloseşti ghimbirul şi în cadrul unui desert delicios şi răcoritor: ananas cu sirop şi iaurt.

    Inspiră-te din mai multe Reţete cu ghimbir. 
     
printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro