Sparanghelul – 3 beneficii surprinzătoare

28.11.2021 0 comentarii

O legumă descoperită de noi relativ recent, sparanghelul dă o savoare specială preparatelor în care este folosit. Originar din zone ale Asiei, această legume nu este doar gustoasă, ci şi sănătoasă. Conţine 101% din doza zilnică recomandată de vitamina K, 67% din DZR de acid folic, fiind totodată bogată şi în cupru, seleniu sau vitaminele B1, B2, C şi E.

  1. Aşadar, avem toate motivele pentru a afla mai multe despre ea: cum se prepară sparanghelul şi care sunt beneficiile asupra sănătăţii noastre.

    Cum alegem, depozităm şi preparăm corect sparanghelul?

    E posibil ca sparanghelul din supermarketuri să nu fie pe cât de proaspăt ar trebui, aşa că e bine să ştim câteva trucuri utile.

    În primul rând, fereşte-te de tulpinile moi, pătate sau cu vârfurile deschise la culoare.

    Cele proaspete şi gustoase sunt ceva mai groase, sunt ferme, de culoare verde deschis (deşi există şi soiuri albe sau roşii, cel verde este cel mai comun) cu vârfurile ceva mai închise, spre purpuriu.

    Odată cumpărate, tulpinile de sparanghel se păstrează bine în frigider, înfăşurate într-o pungă sau folie de plastic, dar nu mai mult de 4 zile, aşa că e de preferat să îl găteşti imediat.

    În ceea ce priveşte modalităţile de gătire, fierberea, prăjirea şi prepararea la grătar sunt cele mai uzuale.

    Tot ce trebuie să faci este să speli tulpinile de sparanghel sub un jet de apă rece, să le laşi să se scurgă, după care să le găteşti după preferinţă.

    Dacă vrei să le fierbi, pune apă cu puţină sare la fiert, iar când apa dă în clocot adaugă sparanghelul şi lasă-l între 2-6 minute.

    Dacă vrei să îl prepari pe grătar, repetă procedura de mai sus, dar lasă-l doar 1 minut, după care aşază-l pe grătar.

    Şi prăjirea în ulei încins e des menţionată şi asta pentru că se crede că, astfel, gustul sparanghelului este mult evidenţiat.

    Care sunt motivele pentru care să consumăm sparanghel?

    Este un excelent aliment anti-inflamator


    Se ştiu deja riscurile inflamaţiei în corp. Agravarea unor afecţiuni deja existente sau apariţia altora sunt doar câteva dintre acestea. Tocmai de aceea, pe lângă înlăturarea sau evitarea produselor inflamatorii (carnea, unele lactate etc.) este necesar să introducem în dietă şi alimente cu efect anti-inflamator.

    Sparanghelul se află şi el printre acestea, întrucât conţine saponine şi antioxidanţi important în acest context, la fel ca şi alţi nutrienţi importanţi, cum ar fi vitamina C, E, beta-caroton, mangan, zinc, selenium etc. 

    Sparanghelul, un prebiotic natural, perfect pentru sănătatea digestivă

    Nu e de mirare că sparanghelul este folosit şi în medicina Ayurveda pentru a trata anumite afecţiuni legate de digestie. “Ingredientul” cheie pentru acest beneficiu este inulina, o substanţă numită de specialişt prebiotic natural.

    În plus, sparanghelul este bogat în fibre şi proteine, din nou utile în acest context. Toate acestea fac ca sparanghelul să fie un aliment care, consumat regulat, poate îmbunătăţi sănătatea sistemului digestiv.

    Sparanghelul luptă contra declinului cognitiv

    Îmbătrânirea cognitivă poate fi combătută şi prin alimentaţie, iar sparanghelul nu trebuie exclus din această dietă. Bogat în acid folic şi vitaminele B, sparanghelul (ca de altfel şi alte legume cu frunze verzi, peşte, carne de găină şi unele lactate) stopează declinul cognitiv.

    Dacă te-am convins, iată câteva reţete cu sparanghel savuroase şi simplu de preparat:

    Pui la tigaie cu sparanghel

    Omleta cu branza de capra si sparanghel

    Salata cu prosciutto si sparanghel

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro