Tradiţii şi superstiţii de Mucenici

Ei bine, după Ziua Internaţională a Femeii şi Zilele Babelor, e rândul Mucenicilor să urmeze în seria acestor sărbători din luna martie. Moşii de Mărţişor, Sfinţişorii, Sâmbra plugului sunt doar câteva dintre denumirile sub care ziua de 9 martie este cunoscută peste tot în ţară.
-
Având la bază o poveste religioasă, sărbătoarea s-ar fi suprapus, se pare, peste o tradiţie păgână, şi anume Ziua Moşilor, cea care alungă Zilele Babelor, anunţând începutul noului an agricol, dar şi venirea primăverii. Motive destule pentru ca, în timp, să apară o mulţime de tradiţii şi superstiţii.
Aşadar, fie că vrei şi tu să le respecţi, fie că doreşti pur şi simplu să le cunoşti, citeşte-le mai jos pe cele mai interesante, la fel ca şi întreaga poveste a celor 40 de Sfinţi Mucenici din Sevastia.
40 de soldaţi creştini transformaţi în cei 40 de Sfinţi Mucenici din Sevastia, Armenia
Înainte de a vorbi despre tradiţia celor 40 de pahare de vin, se cuvine să aflăm de unde pornesc toate obiceiurile acestei zile. Potrivit însemnărilor religioase, în vremea împăratului păgân Licinius ( în jurul anilor 300), 40 de soldaţi creştini au refuzat să se închină idolilor.
Împăratul s-a înfuriat şi, drept pedeapsă, i-a întemniţat pe soldaţi şi i-a supus unor chinuri groaznice, vreme de 8 zile. Când a văzut că nimic nu pare să îi atingă, împăratul a dat pedeapsă să fie aruncaţi în lacul îngheţat din Sevastia.
Se spune că, atunci, mai multe minuni s-au înfăptuit, determinând pe mulţi să se întoarcă la credinţa creştină: lacul s-a încălzit, din cer s-au coborât 40 de cununi, iar soldaţii erau nevătămaţi dimineaţa.
Tocmai de aceea, împăratul a decis să le fie zdrobite picioarele, lăsându-i apoi să moară.
Se pare că de aici tradiţia de a da de pomană mucenici în zeamă sau preparaţi din cocă şi de a bea cele 40 de pahare de vin: tocmai pentru a cinsti curajul şi credinţa celor 40 de soldaţi.
Mucenici muntenesti, in zeama - vezi reteta
Ce să (nu) faci în această zi: tradiţii şi superstiţii importante
Măcinicii – cel mai important preparat al acestei zile
Măcinicii munteneşti sunt preparaţi în zeamă, fiertura aceea simbolizând lacul îngheţat. Măcinicii moldoveneşti, din cocă au forma cifrei 8, o cifră asociată cu infinitul, viaţa veşnică, la fel ca şi forma inelelor de măcinici în zeamă.Citeşte aici reţeta de măcinici moldoveneşti
Tradiţia spune că femeile se duc dimineaţa la biserică cu măcinici, vin şi alte preparate şi, după ce preotul le sfinţeşte, le dau de pomană în amintirea sfinţilor mucenici din Sevastia, dar şi pentru sufletele celor dragi, trecuţi în nefiinţă.
O parte a acestor bunătăţi trebuie duse şi acasă pentru că toţi cei ai casei ar fi bine să guste din ele pentru a fi sănătoşi şi feriţi de rele tot anul.
Bea 40 sau 44 de pahare de vin pentru a fi sănătos tot anul!
Un motiv destul de bun pentru a accepta şi provocarea asta, nu? Pe lângă explicaţia religioasă, şi anume că astfel îi cinstim pe cei 40 de mucenici, se spune că bărbaţii trebuie să bea 44 de pahare de vin în data de 9 martie dacă vor să fie sănătoşi tot timpul anului.
Nu lucra şi nu te certa cu nimeni în această zi importantă dacă vrei să fii fericit şi să ai noroc la bani!
Se spune că sfinţii mucenici îi pedepsesc pe cei lacomi, care muncesc până şi în această zi. În schimb, pentru a atrage bunăstarea e suficient să nu munceşti, să prepari sau să mănânci bucate tradiţionale şi să fii alături de familie şi de cei dragi.
Ziua Mucenicilor ne arată cum va fi vremea şi de Paşte
9 martie este o zi potrivită atât previziunilor astrologie, ritualurilor magice, dar şi prognozelor meteorologice. În tradiţia populară, se spune că aşa cum va fi vremea de 9 martie, aşa va fi şi în ziua de Paşti. În plus, dacă va tuna înainte de Măcinici, vom avea o vară ploioasă, nu foarte roditoare. Dacă va tuna chiar în ziua de 9 martie, atunci e semn că vara va fi călduroasă şi îmbelşugată.
Focul Sfinţilor – o tradiţie care încă se respectă în mediul rural
Cum acum încep treburile de primăvară, sătenii aleg să purifice gospodăria cu aşa numitele Focuri de Măcinici sau Focul Sfinţilor. Fumul şi focul vor purifica mediul, iar cenuşa rămasă are şi ea rol protector.
În mod simbolistic, focurile acestea ard anotimpul vechi, făcând loc primăverii.
În acelaşi scop, agricultorii îşi scot în faţa casei plugurile, iar cei care au stupi, îi scot afară, îi curăţă şi recoltează puţină miere pe care o folosesc apoi la prepararea măcinicilor.
9 martie – ziua în care toate dorinţele se împlinesc, iar cei fără nume de sfânt se sărbătoresc
Se crede că, orice dorinţă ţi-ai pune azi, ea se va împlini. În plus, dacă nu ai nume de sfânt, deci nu te poţi sărbători într-o zi anume, în timpul anului, poţi considera 9 martie ziua ta onomastică.Sursa foto: http://www.lapensiuni.ro
