Astenia de primăvară – 10 metode eficiente de a o combate

Zilele mai lungi şi însorite vin la pachet şi cu stări de oboseală sau somnolenţă. Binecunoscuta astenie de primăvară nu iartă pe (aproape) nimeni şi asta pentru că însumează transformări normale ale organismului nostru în această perioadă de tranziţie.
-
Aşadar, pentru a putea ameliora această formă de astenie, iată mai jos câteva informaţii importante: ce este, care îi sunt simptomele şi, cel mai impotant, ce putem face pentru a o combate.
Ce este şi care sunt cele mai des întâlnite manifestări ale asteniei de primăvară?
Stările de slăbiciune, nervozitate, oboseală şi somnolenţă sunt cauzate cel mai frecvent de modificările de temperatură şi lumină. În plus, din cauza alimentaţiei mai sărace în nutrienţi din perioada sezonului rece şi a lipsei activităţii fizice susţinute, organismul este mult mai slăbit şi predispus acestor stări.
Astenia de primăvară poate fi moderată sau severă, în funcţie de asta manifestându-se mai puţine sau mai multe simptome ca oboseala musculară şi/sau intelectuală, lipsa energiei, apatie, hipersensibilitate, nervozitate, iritabilitate, fluctuaţii hormonale, dureri de cap, insomnie, ameţeală, lipsa poftei de mâncare, scăderea apetitului sexual etc.
Ce putem face pentru a combate astenia?
Cu puţină voinţă, vei putea înlătura cu succes aceste stări. Citeşte câteva dintre cele mai eficiente metode în acest sens:
1). Legume verzi pentru zile lipsite de energie
Profită de legumele verzi, de sezon pentru a înlătura astenia. Leurda, urzicile, ştevia, spanacul, salata verde toate ar trebui integrate în alimentaţia zilnică, de la mâncărurile specifice până la salate savuroase sau ceaiuri aromate.
2). Fructe şi legume bogate în vitamina C pentru imunitate şi energizare
Nu trebuie să uităm că, în aceeaşi perioadă, fluctuaţiile de temperatură cresc riscul răcelilor de sezon. Pentru a te ţine la adăpostul lor, dar şi pentru un plus de energie, alege fructele şi vitaminele bogate în vitamina C. Mere, lămâi, portocale, ananas, roşii, conopidă – alege ce îţi place şi ţine cont de faptul că ai putea lua chiar şi un supliment alimentar cu vitamina C.
3). Detoxifierea ficatului – un alt pas important
După cum era de aşteptat, slăbiciunea organismului s-ar traduce şi printr-o slăbiciune a ficatului, aşa că nu ar strica să îi dai un restart. Cum să faci asta? Metodele sunt complexe, dar eficiente. În primul rând, odihneşte-te suficient şi nu îţi refuza 30-45 de minute de somn în timpul zilei, dacă organismul îţi cere asta. În al doilea rând, fii atent la alimentaţie!
Mănâncă regulat, cât mai puţin seara şi lasă câteva ore între mese, dând astfel timp ficatului să lucreze eficient. Apoi, pe lângă rigorile legate de alimentaţie, nu ar strica să iei şi un supliment alimentar specific, cu Anghinare, fructe de Silimarină sau Schizandră.
4). Testează-ţi nivelul hemoglobinei şi al vitaminei B
Odată cu primăvara, se număra asteniile, dar şi anemiile. Nu ar strica să vezi dacă nu cumva eşti într-o astfel de situaţie. Nivelul de fier are un impact major asupra stării noastre de sănătate şi cu nivelul de energie. Pentru asta, legumele verzi sunt excelente, dar poţi suplimenta şi cu un tratament alopat. De altfel, un supliment alimentar cu complexul de vitamine B ajută atât în astenie, cât şi la păstrarea nivelului de fier în limite normale.
5). Băuturi naturale, energizante pentru revigorarea organismului
Începe cu sucurile naturale din legume şi fructe. De exemplu, combină spanac, varză, pătrunjel, o bucăţică de rădăcină de ghimbir, 1 măr şi 1 mandarină (opţional) pentru un suc verde. Adaugă şi sfeclă roşie şi morcov pentru detoxifierea ficatului, asta dacă nu ai exces de estrogen.
O altă idee ar fi să-ţi începi ziua cu o ceaşcă de ceai verde sau cu o băutură din apă plată încălzită uşor în care ai amestecat 1 linguriţă oţet de mere şi puţină miere (opţional).
6). Stai departe de dulciurile “energizante”
Nu vor fi decât stimulente de moment, ba chiar îţi vor înrăutăţi considerabil starea. Aşadar, să nu cazi pradă tentaţiei de a savura un baton de ciocolată la ora amiezii când, de exemplu, ai putea opta pentru un iaurt grecesc cu fructe proaspete sau o salată de varză, avocado, nuci şi ulei de cocos.
De asemenea, încearcă să reduci mâncărurile grase, grele, băuturile acidulate şi cele alcoolice.
7). Dormi atât cât este nevoie!
Somnul este un factor foarte important în acest context. Încearcă să adormi în fiecare seară la aceeaşi oră (cât se poate până în ora 22.30-23.00), să dormi profund cel puţin 8 ore (complexul de vitamine B te va ajuta şi la asta) şi să mai aţipeşti şi pe parcursul zilei dacă simţi nevoia şi programul îţi permite.
8). Fă sport moderat, în aer liber!
Nu începe cu ceva intens pentru că, şi aşa obosit, nu vei face altceva decât să-ţi suprasoliciţi corpul. În contextul asteniei de primăvară, important e să faci mişcare în aer liber: o plimbare prelungită, jogging, înot, mers pe bicicletă – orice îţi face plăcere, te relaxează şi se desfăşoară în natură.
9). Nu uita de celelalte suplimente naturale!
Atât pentru astenie, cât şi pentru revigorarea întregului organism, ai putea opta şi pentru o serie de suplimente naturale şi sănătoase. Fii atent, însă, la ingrediente şi optează pentru cele autorizate, cât se poate fără alţi excipienţi, gluten, lactoză, soia, coloranţi etc.
Am amintit deja de complexul B şi plantele benefice ficatului, dar ai mai putea avea în vedere şi ginsengul care creşte tonusul mental, dar şi cel fizic, ghimbirul, o plantă excelentă pentru circulaţia sanguină, calmând totodată şi inflamaţia din corp, Maca, un supliment ce conţine fier, fosfor, calciu şi un probiotic care să asigure sănătatea tractului intestinal.
10). Controlează-ţi nivelul de stres!
După cum era de aşteptat, toate astea vor fi în zadar dacă alegi să te cramponezi de probleme mai mici sau mai mari. Tocmai de aceea, încearcă să te relaxezi în week-end cât pentru toată săptămâna, să ai un program fix de lucru, să nu aduci acasă grijile de la job şi să petreci mai mult timp alături de cei dragi.
