Cartoful dulce - beneficii şi contraindicaţii

28.05.2018 0 comentarii

Cartoful dulce îşi are originile în America Centrală şi de Sud, dar astăzi este popular peste tot în lume. Cea mai bogată sursă de vitamina A, cartoful dulce ar fi fost folosit în America de Sud încă de acum 5000 de ani nu doar ca hrană, ci şi ca remediu pentru diferite boli.

 1. Studiile realizate recent vin să întărească această ipoteză, iar specialiştii susţin că o dietă bogată în cartof dulce ar putea avea unele beneficii în contextul unor afecţiuni ca diabet, cancer, boli cardiace sau inflamatorii. 
   
  Un cartof dulce mediu, gătit conţine aproximativ 180 de calorii şi are un indice glicemic mediu. În plus, aceeaşi cantitate îţi asigură 214% din doza zilnică recomandată de vitamina A, 52% din vitamina C, 50% de mangan, 35% de acid pantotenic, 34% de vitamina B6 şi biotină. 
   
  Cartoful dulce are un gust dulceag, asemănător dovleacului, fiind preparat la aburi, fiert sau la cuptor, în diverse combinaţii. 
  Cartoful dulce îţi îmbunătăţeşte vederea, sistemul imunitar şi îţi stimulează metabolismul
  Vitamina A, un antioxidant important prezent într-o cantitate atât de mare în cartoful dulce, îndeplineşte numeroase funcţii în organismul nostru: ne ajută să avem o vedere mai bună, o imunitate mai eficientă, un metabolism mai rapid şi o piele mai frumoasă. Încorporând în alimentaţia ta preparate cu acest tip de cartof, vei beneficia în timp de toate aceste efecte pozitive. 
   
  Pentru ca vitamina A să fie mai bine absorbită, asociază cartoful dulce cu o sursă de grăsime sănătoasă (un avocado sau o lingură de ulei de măsline, de exemplu). Studiile au demonstrat că 3-5 g de grăsimi la fiecare masă cresc foarte mult absorbţia de beta-caroten din cartofii dulci. 
   
  Scade riscul afecţiunilor cardiovasculare 
   
  Prin cantitatea considerabilă de vitamina B6 şi potasiu, cartoful dulce este un aliment recomandat şi în alimentaţia celor care doresc să amelioreze sau să prevină afecţiunile cardiovasculare. Vitamina B6 ajută considerabil la descompunerea homocisteinei, o substanţă care contribuie la încărcarea arterelor şi a vaselor de sânge, iar potasiul scade tensiunea arterială, reglează ritmul cardiac şi menţine normală funcţia sistemului nervos central. 
   
  Ne protejează împotriva stresului oxidativ
   
  Recent, cercetătorii au descoperit proprietăţile antioxidante ale unor proteine din cartoful dulce, numite sporamine. Se pare că acestea previn efectele deteriorării oxidative la nivel celular, cauzată şi întreţinută de propriul organism, dar provenite şi din sursă externă (poluare, medicamente, alimente etc). 
   
  Are un puternic efect antiinflamator
   
  Deşi la început de drum, studiile realizate pe animale au arătat că o dietă bogată în cartof dulce ar putea reduce inflamaţia din corp, ca de altfel şi nivelul de fibrinogen, o proteină cu valori mărite în inflamaţii acute, boala arterială coronariană, atac celebral, afecţiuni inflamatorii etc. 
   
  Reglează nivelul zahărului din sânge
   
  Chiar dacă are un indice glicemic mediu, cartoful dulce reglează nivelul zahărului din sânge, având şi alte beneficii în cazul persoanelor cu diabet de tip 2. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a avea un verdict oficial, însă primele rezultate arată că extractul de cartof dulce ar creşte considerabil nivelul de adiponectină din sânge, un hormon care ajută la reglarea sensibilităţii la insulină. 
   
  Precauţii
   
  În cantităţi moderate, consumul de cartof dulce nu ar trebui să dea reacţii adverse. Totuşi, cum cartofii dulci conţin oxalaţi, se recomandă a fi evitaţi de persoanele cu calculi renali sau cu probleme ale rinichilor şi vezicii biliare. 
   
  Cum alegem, depozităm şi gătim cartoful dulce?
   
  Alege cartofii dulci tari, fără zgârieturi sau pete moi şi evită să cumperi dacă sunt depozitaţi într-un spaţiu frigorific pentru că temperatura scăzută, ca de altfel şi cea ridicată, i-ar putea altera. 
   
  Depozitează-i într-un loc răcoros (dar nu frigider) şi întunecat, eventual într-o cămară, departe de căldura excesivă. 
  În ceea ce priveşte modalităţile de preparare, cartofii dulci pot fi fierţi, prăjiţi, preparaţi la cuptor sau la aburi.

  Pentru a beneficia de toate proprietăţile lor nutritive, însă, specialiştii recomandă să îi fierbem sau să îi gătim la aburi.  

  Dacă vrei să încerci cartoful dulce în preparate interesante, poţi începe cu Chipsuri de cartofi dulci. 
   
  O altă reţetă delicioasă, potrivită pentru un preparat principal este şi reţeta de Pui cu ananas şi cartofi dulci, iar combinaţiile ceva mai exotice din această Supă cremă de cartofi dulci cu ghimbir ar putea să te cucerească imediat. 
printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro