Delicii de toamnă - 6 fructe şi legume excelente pentru sănătate

17.09.2017 0 comentarii

E adevărat, toamna vine la pachet cu zile friguroase, ploi şi depresii după vacanţele însorite, dar să nu uităm totuşi şi de avantajele acestui anotimp. Dacă nu eşti tocmai o persoană romantică, iar argumente ca plimbări lungi în parc sau apusurile spectaculoase nu te mulţumesc, următoarele 7 fructe şi legume de toamnă ar trebui să o facă.

  1. Merită să treci în revistă beneficiile acestora pentru a şti ce să alegi în perioada următoare din piaţa doldora de astfel de minunaţii:

    Prune

    Pe lângă binecunoscutele avantaje asupra digestiei, se pare că prunele reduc considerabil riscul afecţiunile cardiovasculare. Scad tensiunea arterială, previn infarctul şi toate datorită antocianinelor, substanţe regăsite din abundenţă în prune.

    De altfel, specialiştii susţin că antioxidanţii din prune ar putea preveni şi cancerul, îmbunătăţind totodată memoria şi densitatea osoasă.

    Dacă mai punem la socoteală şi gustoasele preparate din prune, concluzia e clară: trebuie să consumăm prune toamna asta!

    Găluşte cu prune

    Pere

    Avem de ales din atâtea soiuri de pere, încât ar fi păcat să nu le savurăm toamna asta! Pe lângă gustul desăvârşit, mulţi susţin că perele s-ar număra printre cele mai sănătoase fructe: conţin fitonutrienţi, printre care antioxidanţi şi flavonoide cu puternice proprietăţi antiinflamatorii şi, se pare, anti-cancer.

    Cum scad inflamaţia foarte mult, perele rămân şi în dieta celor care se confruntă cu alergii sezoniere. De altfel, se pare că s-au înregistrat mai puţine reacţii alergice printre pacienţii cu alergii, dar care au consumat frecvent pere.

    Aceleaşi fructe previn riscul de diabet 2 şi bolile de inimă.

    Tarta tarin cu mere şi pere

    Gutui

    Iată şi un fruct de toamnă recomandat cu precădere celor care vor să slăbească. Gutuile conţin puţine calorii şi mulţi tanini care ajută la pierderea câtorva kilograme. Se pare că toate substanţele regăsite în componenţa acestui fruct ar avea proprietăţi benefice asupra sistemului gastro intestinal: de la prevenirea sau ameliorarea bolii inflamatorii a intestinului până la prevenirea cancerului.

    O cură de gutui ar putea, de asemenea, să scadă colesterolul rău sau să îţi stimuleze considerabil imunitatea. În plus, ca şi perele, gutuile sunt considerate antialergenice.

    Mâncare de gutui


    Dovleac

    Delicios şi de sezon, dovleacul vine la pachet cu numeroase beneficii de care trebuie să profiţi.

    Bogat în vitamina A, dovleacul ajută vederea, pielea şi sistemul osos. În plus, atât pulpa, cât şi seminţele conţin multe fibre ceea ce îl recomandă şi în curele de slăbire. Senzaţia de saţietate va persista mai mult, aşa că şansele de a slăbi sau de a te menţine în formă cresc.

    Studii recente vorbesc chiar despre o posibilă reducere a hipertensiunii cu ajutorul dovleacului, iar dacă te confrunţi cu asteniile sau insomniile de toamnă, tot dovleacul ar fi răspunsul salvator.

    Plăcintă de dovleac

    Conopidă

    Familia cruciferelor a fost dintotdeauna la înălţime, iar conopida nu face excepţie. Bogată în vitaminele din complexul B, K, potasiu sau fosfor, conopida are proprietăţi antiinflamatorii şi detoxifiante.

    De altfel, o dietă bogată în conopidă şi alte legume crucifere poate scădea estrogenul şi detoxifia cu succes organismul.

    În plus, conopida conţine colină, o vitamină B cu rol în dezvoltarea şi protejarea creierului. Femeile însărcinate, copiii sau persoanele vârstnice – toţi ar avea de câştigat dacă ar opta pentru o dietă bogată în conopidă.

    Conopidă pane cu paste

    Vinete

    Dacă nu ai încercat până acum o musaca gustoasă sau o garnitură cu vinete, e timpul să faci meniul corespunzător.

    Vinetele conţin potasiu, vitamina C, B6 şi alţi fitonutrienti importanţi pentru sănătatea inimii.

    De altfel, în cazul în care eşti la dietă, pune pe listă şi aceste legume: sunt bogate în fibre, reduc apetitul şi cresc senzaţia de saţietate.

    Bogate în fier şi cupru, vinetele sunt recomandate şi anemicilor. Fără aceste două minerale, celulele roşii continuă să scadă, aşadar vinetele pot fi de ajutor şi în acest sens.

    Vinete umplute

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro