Parfumuri franțuzești și tării irlandeze
-
Zilele astea am mâncat foarte light în ebucătăria noastră. Asta până am avut musafiri care au venit cu toată producția unei ferme de Joiane și ne-au sedus cu tagliatelele lor. Dar nu-i nimic, ne punem toată încrederea în barul nostru bine garnisit. Cumva-cumva o scoatem noi la capăt.
Salată de pui cu iaurtCând Andrei îți pune în farfurie atâtea arome delicate, eu trebuie
să-ți umplu paharul cu ceva la fel de subtil, care să nu concureze
savoarea salatei. Așa că o să desfac o sticlă de vodkă Stolichnaya
roșie, mai ușor de găsit pe la noi. Notele ei firave de piper și
migdale nu vor face decât să complimenteze galant finețea puiului
scăldat în iaurt.
Pește cu ghimbir și ceapă verdeCând văd pe masa bucătarului lămâie și limetă, toate bulucindu-se să
aromeze peștele fin, mânuțele-mi durdulii deschid automat o sticlă de
tequila.
Mai târziu, după ce am umplut păhărelele cu Jose Cuervo Silver, îmi
fac de lucru la bucătărie. Trebuie să mă învârt de niște lămâie (chiar
limetă, de-i Andrei în toane bune) și un praf de sare. Numai așa
shot-urile de tequila vor fi savurate cum trebuie în așteptarea
peștelui cu ghimbir.
Orez Basmati cu ceapă și curcumaGălbiorul orez mi-a dat o idee excelentă despre băutura potrivită
acestui deliciu asiatic. Contul tău bancar o să cam protesteze, dar un
Rémy Martin XO Excellence Premier Cru este încununarea perfectă pentru
o masă de zile mari. Notele sale de șofran și ghimbir completează cu
artă mirodeniile din orez și te fac să uiți că bucătarul a scos carnea
din meniu.
Tagliatele de la faniUnt, cașcaval, smântână… Înțelepciunea populară spune să tăiem
avalanșa asta de lipide cu o tărie zdravănă. Ce spuneți de o raritate
de whisky irlandez, Connemara Cask Strength? Tăria de 57,9% va face
grăsimile să alunece mai ușor, iar aroma de fum va merge de minune cu
puiul perpelit pe grătar.
