Noaptea spiritelor bune şi rele: tradiţii şi superstiţii de Halloween

În ultimii ani, Halloweenul a devenit o sărbătoare populară şi la noi, dar în acelaşi timp şi foarte controversată. Noi spunem că, atât timp cât păstrăm limitele şi alegem să o sărbătorim într-un mod decent, o altă zi de distracţie nu are de ce să dăuneze.
-
Aşadar, fii atent în ce îţi costumezi copilul la serbarea de Halloween sau ce temă alegi pentru petrecerea de week-endul acesta.
Până atunci, însă, citeşte mai jos câteva dintre cele mai importante aspecte legate de Halloween, obiceuri şi superstiţii pe care ar fi bine să le cunoşti şi tu!
Halloween, la origine un festival al celţilor, sărbătorit astăzi peste tot în lume în seara de 31 octombrie
De fapt, toată săptămâna premergătoare este dedicată serbărilor, petrecerilor sau costumaţiilor specifice. Haloweenul este foarte popular în Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Australia, Irlanda, Noua Zeelandă, şi nu numai!
Puţini ştiu, însă, că Halloweenul are la bază un festival al celţilor, care se sărbătorea în trecut pe 1 noiembrie şi semnifica, de fapt, “sărbătoarea tuturor morţilor”.
Dovleacul luminos, lanterna irlandezului Jack, cel izgonit şi din rai, şi din iad
Dacă te întrebai de ce trebuie să sculptezi un dovleac şi să pui înăuntru o lumânare, iată aici răspunsul! Se pare ca tradiţia dovleacului îşi are originea în legenda irlandezului Jack. Acesta ajunge la judecata de apoi, dar nu este primit nici în rai, nici în iad. Se spune că, de atunci, el rătăceşte prin lume cu un dovleac-felinar (gulie, în povestea originală). Scopul lui, dar şi al nostru atunci când confecţionăm un astfel de accesoriu, este de a păcăli spiritele rele, de a le îndepărta, dovleacul luminos fiind cea mai bună armă împotriva lor.
O altă semnificaţie a dovleacului special pregătit acum este aceea că îţi luminează casa, dar şi calea spiritelor bune care ajung pe Pământ în această noapte. Este important de ştiut, însă, că nu poţi folosi acest dovleac decât o singură dată.
Noaptea de Halloween – semne bune, semne rele
Cum Halloweenul este văzut ca o sărbătoare mistică, e de la sine înţeles că acum avem parte de experienţe mai mult sau mai puţin obişnuite. Unii cred că, dacă suntem atenţi, vom simţi şi trăi semne bune sau semne rele.
De exemplu, vestitul obicei al colindatului „Trick or Treat” este unul care aduce noroc pentru cel care oferă ceva copiilor. Acea mică răsplată se consideră o ofrandă pentru sufletele morţilor.
În schimb, mai ales în alte ţări, se consideră că în această noapte orice casă cufundată în întuneric este semn rău. Tot pentru a îndepărta spiritele rele trebuie să deschizi luminile în casă, să aprinzi lumânări şi să ai cât mai mulţi dovleci-lanterne la ferestre.
Eşti născut pe 31 octombrie? Nu te îngrijora, asta e un semn bun.
Legenda spune că eşti un suflet aparte, venit aici tocmai pentru a-i proteja pe ceilalţi de spiritele rele.
Apariţia păianjenului şi a liliacului în această noapte are şi ea o importanţă aparte. Dacă de curând a murit cineva drag ţie, iar în noaptea de Halloween apare în casă un păianjen, e semn că cel trecut în nefiinţă te vizitează.
În schimb, dacă un liliac îţi înconjoară casa de trei ori (lucru foarte puţin probabil azi, la noi), e semn de moarte.
Cum să ne ferim de spirtele rele?
Pe lângă vestitul dovleac-lanternă, iată ce mai poţi face: plasează o poză cu un animal în faţa uşii de la intrare, poartă pe dos o haină sau ia-ţi un clopoţel pe post de ajutor şi sună din el de mai multe ori în această noapte.
Şi acum, că ai aflat cum să te păzeşti de „pericolele” acestei sărbători, iată câteva preparate pe care le poţi include în meniul de Halloween.
Briose cu dovleac si scortisoara
Biscuiti cu ciocolata si scortisoara
